Diversifikacija prihoda na poljoprivrednom gazdinstvu

Više
20 avg 2019 23:52 #38341 od Nešković Suzana
СОсим пољопривредне производње, сеоско становништво све више размишља о додатним активностима које им могу пружити приходе а који би били у складу са њиховом доминантном делатношћу.
Бројна су домаћинства која су почела да своје примарне производе прерађују, да заснивају нове неспецифичне линије производње или да развијају занатску делатност
у сопственом газдинству.
За млађу популацију а посебно за жене на селу, посебно је занимљиво бављење сеоским туризмом. Развојем ове гране привреде, може се постићи за јако кратко време спрега производње и пласмана сопствених производа и то све на кућном прагу. Чињеница је да се све већи број сеоских домаћинстава региструје код надлежних туристичких организација за бављење сеоским туризмом. Осим наведених предности, ова грана привреде има и лимитирајуће факторе који не зависе само од добре воље домаћина. Сеоски туризам у шумадијском региону и поред одличних услова и атрактивних предела и садржаја , још увек није на завидном нивоу. У наредном периоду неопходно је проширити постојеће капацитете и повећати број нових , активних домаћинстава .
Поред недовољно развијене инфрастуктуре , ограничавајући фактор развоја сеоског туризма је и веома низак ниво знања у овој области , као и недостатак вештине у пружању услуга , а све у складу са захтевима и потребама корисника . Због тога је неопходно да сеоска домаћинства заинтересована за бављење руралним туризмом буду перманентно информисана и едукована за пружање што бољих и квалитетнијих туристичких услуга.
Ниво и квалитет туристичких услуга мора задовољити потребе и домаћег и иностраног госта. Важно је да оно што се нуди буде аутентично и стандардно доброг квалитета . Услови смештаја , домаћа храна , понуда пратећих садржаја и хигијенски услови, одлучујући су елементи који обезбеђују повратак сталних и долазак нових туриста. Циљ сеоског туризма је да пружи специфичну врсту одмора за градско становништво које ће се истицати специфичним садржајума.
Село са својом тишином и ресурсима које једино природа пружа, може дати јако пуно људима који су жељни одмора , које ни на ком другом месту не могу пронаћи .
Развој сеоског туризма може битно утицати на побољшање животног стандарда становника , унапређење пољопривредне производње , покретање привреде , отварање перспективе младима, очување и унапређење животне средине . Развој туризма у руралним деловима Шумадије је директно повезан и са процесима оживљавања села , очувања старих заната и развоја предузетништва.

Сузана Нешковић
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.317 sekundi
Powered by Kunena Forum