Ekologija u poljoprivredi

Više
23 jul 2019 09:19 #38182 od Panić Radiša
ЕКОЛОГИЈА У ПОЉОПРИВРЕДИ
Искоришћавањем земљишта и гајењем биљака и животиња, у пољопривреди се добијају производи биљног и животињског порекла , ради задовољавања људских потреба. Екологија је наука о узајамним односима између човека и његове животне средине. Између екологије и пољопривреде постоји међусобна повезаност. Пољопривреда је грана која утиче на природну средину и истовремено зависи од ње, а природна средина, представља основу човековог живота.
Пољопривреда је просторно и временски отворена према скоро свим видовима и облицима загађивања. Многи извори загађивања имају пољопривредно порекло или потичу из грана које користе аграрне сировине . Управо, из наведених разлога, еколошка одговорност мора бити, и јесте, саставни део културе сваког човека.
Месо,млеко и јаја, услед богатог састава и високе нутритивне вредности , су највише коришћене и најчешће препоручиване намирнице у већини земаља и код нас. Истовремено, ови производи су најчешће изложени разним здравственим неисправностима , па је то разлог да се посебно говори о овим производима. Унапређењем услова производње и увођењем ветеринарских контрола , проблем са овим производима, доста се смањио. Често се, и данас, млеко музе у кофе које служе за прање вимена. Ово говори о несавесном понашању неких произвођача и свесном угрожавању квалитета млека. Произвођачи не користе дезинфекциона срества за прање прибора за мужу, не перу виме и не користе чисте крпе за брисање вимена.
Здравствена исправност животних намирница одређује се Законом који дефинише хигијенску исправност животних намирница и исправност њиховог састава. За здравствену исправност производа, пре стављања у промет, одговоран је произвиђач. Ради здравствене заштите потрошача , предвиђена је обавеза произвођача, да пре почетка производње, врши испитивање сировина, да ли су здравствено исправне, као и да контролише исправност готових производа, пре њиховог стављања у употребу. Контрола квалитета врши се у прописаном броју пута у одређеном периоду, на бази правилног узорка. Супер контроле се врше на захтев незадовољне стране у овлашћеним установама.
За успешан рад у овим линијама сточарства, потребна је сарадња са особама које познају ову струку и које ће деловати на свест произвођача у правцу успешне и квалитетне производње и на очување животне средине.
Објективна одговорност у производњи људске хране , подразумева пре свега, ненарушавање законских и других друштвених норми. Субјективна одговорност, подразумева свест произвођача да обављају своје послове у складу са својим знањем и способностима , а да то буде у складу са законским прописима.
Посебан вид моралне одговорности, је и искривљена свест градског становништва према сеоским срединама. Појединци не одлажу смеће на, за то одређена места , већ користе сеоске средине за њихово одлагање. На овај начин се загађују вода и земљиште, што се касније, кроз исхрану преноси на животиње , а преко животиња и на храну коју људи користе. То су честе појаве на нашим просторима, па зелене површине и обале река , више личе на неуређену градску депонију, него на хумане просторе.
Радиша Панић
Дипл.инж. агроекономије

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.534 sekundi
Powered by Kunena Forum