Сорптивна способност земљишта

Više
23 jun 2022 12:19 #51158 od Vidanović Srđan
Сорптивна способност земљишта је спосбност честица земљишта да задржавају јоне , молекуле и крупније честице. Процес сорпције обухвата два процеса:
Адсорпција – привлачење и задржавање на спољној површини колоидних гранула других честица
Абсорпција – упијање и задржавање извесних материја од стране земљишних колоида , па и биљака.
Сорптивна способност је једна од најважнијих особина земљишта. Захваљујући њој смањено је испирање материја из земљишта, што је од великог значаја како за особине земљишта тако и за снабдевање биљака хранивима. Све честице земљишта које учествују у адсорпцији јона чине „ адсорптивни комплекс земљишта“.
Адсорптивни комплекс земљишта представлја свеукупност органских и минералних честица које имају способност да вежу јоне супротног набоја у таквом стању да се адсорбовани јон може заменити са јонима из околине, тј. земљишног раствора и јонима адсорбованим на корену биљке.Већина колоида у земљишту је негативног набоја (ацидоидни), па се стога углавном на њиховој површини адсорбују јони позитивног набоја – катјони.
Течну фазу земљишта никада не чини чиста вода, већ она увек садржи мање или веће количине растворљивих материја, те се стога назива земљишни раствор.
Земљишни раствор је најважнији извор биљних хранива за биљке зато што су биогени елементи из раствора биљкама најлакше приступачни. За усвајање биљних хранива из биљног раствора од пресудне је важности концентрација слободних јона у њему. Гајена биљка може бити правилно исхрањена само ако је концентрација биљних хранива у земљишном раствору довољно висока. Поједина земљишта се битно разликују по концентрацији хранива ( јона). Најчешће кисела и испрана земљишта имају нижу концентрацију.
Срђан Видановић
ПССС Пирот

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.307 sekundi
Powered by Kunena Forum