Елементи најважнијих база у земљишту ( Ca, Mg, K, Na)

Više
13 jun 2018 07:58 #33268 od Vidanović Srđan
Сви елементи ове подгрупе јављају се у истим формама: везани у силикатима, минералима простих соли, адсорбовани од стране земљишних колоида и органским материјама. Јони Ca, Mg и K спадају међу најважније елементе биљне исхране, али при високој концентрацији сви утичу неповољно на развој биљака, при изучавању земљишта посвећује им се веома велика пажња.
Садржај калцијума, изражен је у форми CaO, у ограниченом хоризонту наших бескарбонатних земљишта варира махом од 1 - 2%, а у јако карбонатним земљистима некад достиже 10 – 20%. Удео адсорбованих Ca – јона у плодним земљиштима углавном износи 60 – 80% од капацитета апсорпције катјона.
Садржај магнезијума изражен је у MgO, у површинском хоризонту већине наших земљишта варира од 1 – 2%. Изузетак чине слабо развијена земљишта на „магнезијалним“ супстратима, у којима махом прелази 20%. У земљишту се јавља у истим формама као и остали елементи база. Овај елемент је неопходан за исхрану биљака, али ако земљиште садржи преко 20%, а поготову преко 40% апсорбованих Mg – јона , они делују неповољно на низ физичких особина и на успевање биљака.
Већина наших земљишта садржи у ограничном хоризонту око 2% К2О. Удео од стране земљишних колоида адсорбованих К – јона, главног извора овог хранива за биљке, је мали, ретко нешто већи од 3 – 5% од капацитета адсорпције катјона. Пошто спада међу најважније хранљиве елементе, које биљке узимају у великим количинама, за обезбеђење високих приноса гајених биљака сва наша земљишта захтевају примену калијумових минералних ђубрива.
Услед тога што Na – јоне ослобођене при распадању примарних силиката слабо везују минерали глине, такође и биљке, у подручјима хумидне климе ти јони се јако испирају из земљишта. Зато су она углавном сиромашна укупним натријумом, чији садржај, изражен у форми Na2О, у нашим земљиштима ретко прелази 1%. Када њихов удео пређе 10%, а поготову 20% од капацитета адсорпције катјона, апсорбовани Na – јони веома неповољно утичу на физичке и хемијске особине земљишта и на развој биљака. Разумљиво је, да повећани садржај лако растворених соли натријума утиче веома неповољно на плодност земљишта. За већину гајених биљака Na – јони нису неоходни за исхрану. Међутим, репа, луцерка и купус дају повећане приносе при уношењу малих доза Na – соли у земљишта сиромашна натријумом у лако мобилној форми.
Срђан Видановић
ПССС Пирот

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.338 sekundi
Powered by Kunena Forum