Rešetkasta plužna daska

Više
30 dec 2021 13:10 #48628 od Đurić Milenko
Rešetkasta plužna daska
Primenom oruđa za obradu zemljišta održava se i poboljšava struktura zemljišta, obezbeđuje optimalna gustina i reguliše povoljni odnos vode i vazduha. Takođe se ispunjavaju potrebe biljaka za vazduhom, vodom i toplotom u zemljištu, održavaju se povoljni uslovi za brzo i sigurno klijanje i mehanički se uklanjaju korovi, unose se žetveni ostaci, organska i mineralna đubriva.
Za obavljanje ovih operacija koriste se različita oruđa koja se prema obliku i funkciji radnih organa dele na:
1.Oruđa za obradu zemljišta prevrtanjem pri kojoj se osnovna obrada obavlja konvencionalnim oruđima tj. plugovima
2. Oruđa za obradu bez prevrtanja - redukovana obrada
3. Bez obrade - direktna setva
Sva oruđa za osnovnu obradu zemljišta mogu da se, u zavisnosti od oblika radnog organa, podele na raone plugove, čizel plugove i posebne vrste plugova.
Raoni plugovi plužnim telom seku plasticu, podižu je, prevrću i premeštaju tako da se ona drobi, meša i slaže u prethodno formiranu brazdu. Da bi raoni plugovi u potpunosti ispunjavali agrotehničke zahteve svako plužno telo mora da odseca plasticu iste širine i dubine, plastica mora da se prevrne i složi na prethodno izoranu plasticu, izorana zemlja treba da se izmrvi na veće ili manje delove u zavisnosti od fizičko mehaničkih osobina parcele, biljne ostatke i đubriva da se zaoru na odgovarajuću dubinu, pri radu ne sme da dolazi do zagušenja a otvorena brazda treba da je čista sa ravnim dnom i zidom.
Raoni plugovi se prema načinu agregatiranja sa traktorom dele na nošene plugove, polunošene plugove i vučene plugove.
Podela raonih plugova prema obliku radnih organa tj. plužnih tela se izvodi na :
1. Plugove koji imaju standardni raonik i plužnu dasku
2. Plugove sa rešetkastom plužnom daskom
3. Plugove koji imaju romboidnu plužnu dasku.
Plugovi sa rešetkastom plužnom daskom sve se više sreću na njivama u Srbiji. Najčešće su to savremeni plugovi, obrtači novi ili polovni iz uvoza. Rešetkasta plužna daska ima isti oblik kao i puna plužna daska. Rešetke su najčešće urađene od debelog, okaljenog specijalnog čelika i mogu se pojedinačno menjati. Uz savremene plugove mogu da se dobiju i plastične rešetkaste daske koje su idealno rešenje za jako lepljiva zemljišta i stanja zemljišta gde prilikom oranja imamo mali pritisak zemljišta na plužnu dasku. Šrafovi kojima su pričvršćena rebra su duboko ukopani tako da ona ostaju čvrsto na svom mestu. Rešetkaste daske se postavljaju na istu osnovu kao i pune daske. Kod rešetkaste plužne daske specifični pritisak po jedinici površine plastice je dvostruko veći što povoljno utiče na intenzitet mrvljenja suvog vezanog zemljišta. Rešetkasto plužno telo može da se koristi za dubine rada od 20 do 35 cm.
Iskustva proizvođača koji su do sada koristili rešetkastu plužnu dasku akcenat stavljaju na boljem kvalitetu oranja, većem učinku, manjim troškovima goriva kao i na uštedama u daljim operacijama predsetvene pripreme zemljišta.
Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
PSSS ,,Poljosavet" doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.318 sekundi
Powered by Kunena Forum