Podešavanje berača kukuruza

Više
21 sep 2020 13:23 #42666 od Lazić Željko
Podešavanje berača kukuruza
Berba kukuruza u klipu obavlja se beračima komušačima.
Berbu kukuruza u klipu treba započeti kada vlažnost zrna na klipu padne ispod 30 %.Kako bismo uspešno sačuvali klipove treba skladištiti samo one koji su zdravi, čisti i zreli. Pre početka berbe potrebno je uraditi podešavanje berača kako bismo izbegli eventualne gubitke u toku berbe.Kako podesiti dvoredni berač kukuruza koji se za berbu u klipu na našim poljima najviše koristi .
Podešavanje dvorednog berača kukuruza
Za podešavanje dvorednog berača potrebno je uraditi nekoliko važnih postupaka:
1. Podešavanje beračkih valjaka (uvlakača)
Otvaranjem poklopca proverava se čistoća lančanika (klizača) koji moraju biti potpuno čisti, a lanci umereno zategnuti (ugib na sredini lanca treba biti 25 do 30 mm).Potrebno je okrenuti ceo krug do ploča pa ukoliko ne klizi glatko, potrebno je poravnavanje brusilicom.
2. Podešavanje otkidača
Podešavanje otkidača gde je ulaz za 2–4 mm uži na otkidačkim pločama u odnosu na izlazni deo, zbog lakšeg uvlačenja ostatka biljke kroz valjke.Razmak na donjem delu letava otkidačkih ploča (mesto uvlačenja biljke u heder) mora biti 30–35 mm, zavisno od debljine stabljike biljke.Kardan na mestu ulaza – izlaza mora se samo očistiti, a nikako podmazati.
3. Podešavanje čistača
Na donjoj strani pored valjaka, nameštene su letve kojima se proverava izoštrenost.
4. Podešavanje valjaka komušača
Za kvalitetno komušanje klipova, valjci moraju biti stisnuti po celoj dužini.Ako između valjaka nastane razmak (npr. istrošeni gumirani valjci), potrebno je odvrnuti vijke s obe strane, potom valjke stisnuti, ne pomerajući pogonski valjak, a pazeći da nema razmaka između para valjaka koji se okreću jedan prema drugome.Razmak na neaktivnom delu između dva para valjaka se takođe može podešavati. Kada se valjci dobro približe, vijci se snažno pričvrste. Čišćenjem komušača posle svakog radnog dana, smanji će se trošenje valjaka. Ako su gumirani valjci već istrošeni, umeću se trgači, takozvane žabice, koji se postavljaju po redu – od ulaza u komušač do izlaza iz komušača. Veći broj žabica od potrebnog, može oštetiti zrno.
Aktivnosti na beraču samo kada mašina i traktor miruju!
Stavljanjem traktora u neutralni radni položaj, takozvani „ler“, dovodi se berač u radni položaj pri čemu se okviri beračkog mehanizma pomeraju od mesta prema transportnom lancu.
Zbog čestog broja nesretnih slučajeva na beraču, radi sigurnosti rukovaoca, upozorava se da se aktivnosti na beraču rade samo za vreme mirovanja radne mašine i traktora.
Željko Lazić dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.292 sekundi
Powered by Kunena Forum