Podešavanje rasturača stajnjaka

Više
14 apr 2020 15:37 #41006 od Lazić Željko
Podešavanja rasturača stajnjaka
Podesiti preklop-kratku rudu u gornji ili donji položaj u zavisnosti od tipa traktora. Rasturač zakačiti za traktor na preklop - kratku rudu koja mora biti iznad ili ispod izlazne kardanske osovine na odgovarajućoj visini, što zavisi od tipa traktora.
Vučno oko - otvor na poteznici - kratkoj rudi podesiti po visini u zavisnosti od visine priključka na traktoru. Takođe, ono može da bude fiksirano i pokretljivo. Okretljivi priključak štiti rasturač stajnjaka od eventualnog prevrtanja pri radu na vrlo strmim terenima. Sva podešavanja podesiti, dok je rasturač na ravnom terenu, oslonjen na potporni točak.
Pre početka rada, kada je rasturač prikopčan za traktor, potporni točak, pomoću ručice i navojnog vretena podići i fiksirati. Podesiti kočnicu pomoću zavrtnja i navrtke na ručici kočnice. Ručicu postaviti u konzolu na nosaču rasturača stajnjaka ili u kabini traktora, na dohvat ruke rukovaocu. Pre početka rada prekontrolisati ispravnost kočnice, laganim zatezanjem-kočenjem.
Broj obrtaja priključnog vratila traktora podesiti ručicom gasa na 540 o/min.
Podesiti brzinu pomeranja lančastog transportera u zavisnosti od željene količine rasturanja stajnjaka po jedinici površine, kvaliteta i stanja đubriva , visine utovarenog đubriva i brzine rada traktora. Što se traktor sporije kreće, a lančasti transporter brže rasturiće se veća količina đubriva i obrnuto.
Podesiti dužinu i ugao ručice za uključivanje i promenu brzine pomeranja lančastog transportera. Pomicanje transportera se ostvaruje sa 4 brzine za nazad i 2 brzine za napred. Kod natovarenog rasturača pomeranje stajnjaka napred, može biti samo kratkotrajno, jer može doći do oštećenja rasturača. Pomeranje stajnjaka napred prema smeru kretanja traktora je samo u izuzetnim situacijama, kada hoćemo da rasteretimo zadnji kraj rasturača.
Podešavanje zategnutosti lanca vrši se pomoću zavrtnjeva koji se nalaze na prednjem delu ispod dna rasturača. Lanac se zateže tako, da se prvo odvije navrtka, a zavrtanj zavije, čime se osovina sa lančanicima pokreće napred. Lanci transportera moraju biti podjednako zategnuti. Lanac je pravilno zategnut kada se rukom podigne najviše za 5 cm iznad vodećeg profila. U slučaju kada je lanac istegnut pa ga nije moguće više zategnuti, može se izvršiti njegovo skraćivanje, po dva članka na oba lanca.
Željko Lazić dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.294 sekundi
Powered by Kunena Forum