Setvospremač

Više
18 apr 2019 14:26 #37119 od Lazić Željko
Setvospremač was created by Lazić Željko
Setvospremač
Setvospremač je kombinovano oruđe koje se sastoji iz više radnih organa različitih vrsta pojedinačnih oruđa, uglavnom za dopunsku obradu. U velikom broju slučajeva posebno na jesenjem oranju dovoljan je jedan prohod setvospremača u proleće, pa da se zemljište kvalitetno pripremi za setvu.
Ukoliko bi se predsetvena obrada zemljišta obavila pojedinačnim samostalnim oruđima (tanjirača, ravnjač, drljača valjak i dr. ) morala bi da se izvede sa većim brojem prohoda, pri čemu bi se zemljište više gazilo, sabijalo i potrošnja goriva bila veća.
Sa ovakvim načinom obrade zemljišta kvalitet predsetvene pripreme zemljišta bi bio lošiji, nego kada se koristi samo setvospremač.
Setvospremači rade na principu "tvrda postelja, a mek pokrivač", gde rešetkasti valjci šipkama sabijaju u donjem i neznatno drobe i rastresaju zemlju u gornjem sloju (ovo je posebno važno za setvu trava).
Zemljište se obradi tako, da se seme poseje na istoj dubini i prekrije sa jednakim slojem rastresitog zemljišta, što utiče na ravnomerno nicanje biljaka i dobijanje ujednačenog useva.
Setvospremač se sastoji od ramske konstrukcije na koju je napred postavljena greda - daska za fino ravnjanje, u sredini kultivator sa opružnim motičicama u obliku slova "S", a pozadi rešetkasti valjci postavljeni u dva reda.
Željko Lazić dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.365 sekundi
Powered by Kunena Forum