IPARD program i poslovni plan

Više
28 dec 2021 11:31 #48520 od Ristić Igor
Prilikom apliciranja za bespovratna sredstva kroz IPARD program – poljoprivredni proizvođač mora imati izrađen poslovni plan kojim potvrđuje ekonomsku isplativost investicije koju planira da realizuje. Za investicije koje ne prelaze 50.000 evra, potrebno je izraditi jednostavan poslovni plan.

Na samom početku poslovnog plana navode se osnovni podaci o podnosiocu zahteva i predmetu poslovanja ( ime i prezime, BPG, datum osnivanja preduzeća, šifra delatnosti …). Potom se precizno definiše postojeća struktura, obim proizvodnje svih proizvoda koji se proizvode i čija se proizvodnja planira u budućnosti (kao i usluge), uz navođenje podataka za prethodnu i tekuću godinu, kao i za sve planirane godine provođenja projekta.

Proizvodnju prate i troškovi materijalnih inputa koji se takođe evidentiraju za sve godine sprovođenja projekta. Veliki značaj ima i projektovanje potencijalnog broja novozaposlenih radnika za koje se navodi prosečan broj meseci rada, kao i bruto zarada.
Evidentiranje osnovnih sredstava na gazdinstvu je nezaobilazan korak, i ovde se navode precizni podaci o vlasništvu i strukturi zemljišta, površinama i vrednosti objekata.
Na osnovu projektovanih prihoda i rashoda, uz uračunate podsticaje, IPARD podršku i zadate poreske stope predstavlja se bilans uspeha i označavamo reprezentativnu godinu. Za svaku godinu realizacije investicije na osnovu priliva i odliva sredstava izrađuje se novčani tok.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.310 sekundi
Powered by Kunena Forum