Izmena Pravilnika za Meru 3

Više
17 sep 2021 21:02 #47182 od Rašić Suzana
Izmena Pravilnika za Meru 3
Četvrti javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga polјoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva raspisan je 16. avgusta 2021. godine, sa rokom za podnošenje zahteva do 29. oktobra 2021. godine. U okviru ovog Javnog poziva, zainteresovani privredni subjekti (preduzetnici i mikro, mala i srednja privredna društva i zemlјoradničke zadruge, upisani u RPG) mogu da konkurišu za izgradnju (izgradnja, građenje, dogradnja) ili poboljšanje (rekonstrukcija, sanacija ili adaptacija) nepokretne imovine u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja, kupovina nove opreme, mašina i mehanizacije, uključujući i kompjuterske programe koji omogućavaju proizvodne procese. Prihvatljivi su i opšti troškovi – troškovi nastali za konsultantske usluge, studije izvodljivosti i ostale usluge za pripremu, pribavljanje, odnosno izradu dokumentacije za ostvarivanje prava na odobravanje projekta kao i ostvarivanje prava na odobravanje isplate IPARD podsticaja
Izmena Pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga polјoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva („Službeni glasnik RS”, br. 84/17, 23/18, 98/18, 82/19 i 74/21) usledila je nakon Četvrte izmene IPARD II programa, a na inicijativu potencijalnih IPARD korisnika. Ova izmena imala je za cilј prvenstveno otklanjanje uočenih nedostataka tokom sprovođenja javnih poziva u prethodnom periodu, kao i preciznije definisanje postojećih kriterijuma.
Značajna izmena Pravilnika odnosi se na mogućnost realizacije već započete izgradnje objekta. Na ovaj način, potencijalnim korisnicima omogućeno je da kroz IPARD program ostvare podršku i investiraju u završetak prethodno započete izgradnje objekta, koja iz opravdanih razloga (npr. nedostatak sredstava) nije mogla biti završena. Podnosilac zahteva je u obavezi da dostavi privremenu situaciju sa građevinskom knjigom za izvedene radove ili nalaz ovlašćenog sudskog veštaka građevinske struke, koji sadrži podatke o utrošku radova i materijala za izvedene radove. Važna izmena ovog Pravilnika odnosi se i na dodatno pojašnjenje termina realizacija investicije.
Pripremila: Rašić Suzana

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.367 sekundi
Powered by Kunena Forum