IPARD - Obeležavanje investicije

Više
08 jun 2021 14:39 #46076 od Stamenković Saša
S obzirom na to da Evropska unija učestvuje sa 75% sredstava u finansiranju IPARD programa, logično je da ima određene zahteve između ostalog i u pogledu obeležavanje predmeta investicije, pre svega zbog promovisanja same unije, ali i naših, domaćih fondova za razvoj poljoprivrede.
Proizvođač koji dobije rešenje o odobravanju projekta, ima obavezu isticanja logotipa Evropske unije, odnosno IPARD II programa, zatim mora da istakne državno obeležje Republike Srbije sa napomenom: „Ovaj projekat je realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije“ , ako je u pitanju stalno ili privremeno obeležavanje. Proizvođač treba da istakne i naziv projekta, odnosno
investicije.
Privremeno se obeležava infrastrukturna investicija, izgradnja, odnosno opremanje objekta čija je vrednost pokrivena državnim podsticajima najmanje 100 hiljada evra, na početku izvođenja građevinskih radova, odnosno tokom realizacije investicije. Na samom ulasku u gradilište, na vidljivom mestu postavlja se privremeni bilbord najmanje A3 formata, odnosno najmanje 297x420 mm.
Ovaj bilbord treba da sadrži osnovne elemente vidljivosti, tri četvrtine površine namenjeno je opisu samog projekta, odnosno naziv korisnika, vrednost projekta, kao i iznos koji se finansira od strane Evropske unije, izražen u dinarima.
Podaci na bilbordu mogu biti dopunjeni informacijom o iznosu podrške Republike Srbije, doprinosu samog korisnika, kao i periodu u kome se sporovodi projekat.
Privremeni bilbord ostaje postavljen do dobijanja rešenja o isplati IPARD podsticaja, a nakon toga postavlja se stalni bilbord, takođe minimalne veličine 297x420 mm izrađen od trajnog materijala.
Stalni bilbord sadrži slične informacije kao i privremeni uz napomenu je projekat realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije . Bilbord može da sadrži i glavni cilj projekta, informaciju o iznosu finansijske podrške Republike Srbije, doprinosu samog korisnika, kao i druge slične informacije.
Ukoliko je IPARD-om finansirano nekoliko različitih investicija, stalni bilbord treba da sadrži podatke o tome.
Bilbord treba da ostane na svom mestu narednih pet godina, počev od dana isplate IPARD podsticaja.
Kada je u pitanju slična investicija, ali sa vrednošću od preko 20 hiljada evra, postavlja se takođe privremena tabla veličine A3 formata od trajnog materijala (plastika, metal i sl.), sa istim elementima kao u slučaju privremenog bilborda. Isplatom IPARD podsticaja postavlja se stalna tabla.
Kod započinjanja investicija u infrastrukturu ili izgradnju objekta čija je vrednost podsticaja ispod 20 hiljada evra, postavlja se poster A3 formata sa dobro poznatim elementima, a nakon konačne isplate IPARD podsticaja postavlja se stalna tabla, takođe A3 formata koja treba da ostane narednih pet godina.
Mašine, mehanizacija i oprema finansirana IPARD programom takođe treba da bude obeležena adekvatnim PVC nalepnicama preporučene veličine 80x150 mm sa zaštitom do ultra-ljubičastog zračenja. Nalepnica se postavlja uvek na vidljivom mestu, na prednjoj ili bočnoj strani vozila, mašine, opreme ili mehanizacije.
I nalepnica, kao u prethodnim slučajevima mora da sadrži sve elemente koji ukazuju na realizaciju projekta iz programa Evropske unije, odnosno Republike Srbije. Nalepnica takođe ostaje zalepljena na investiciji narednih pet godina od dana isplate IPARD podsticaja.
Važno je napomenuti da bilbordi, table, posteri i nalepnice ne smeju da budu oštećeni, a ukoliko dođe do toga, treba da budu zamenjeni.
Obaveza obeležavanja podleže kontroli kako pre, tako i nakon isplate IPARD podsticaja.

Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.398 sekundi
Powered by Kunena Forum