Uslovi za uspešno apliciranje za korišćenje IPARD sredstava

Više
08 dec 2020 12:57 #43673 od Starinac Zoran
Osnovni uslovi za uspešno apliciranje za korišćenje IPARD sredstava je poštovanje procedura i kvalitetno pripremljena aplikacija od strane potencijalnih korisnika.Najbitnije za mala poljoprivredna gazdinstva je da ,ukoliko ne mogu sami,angažuju stručne konsultante.
naročito je bitno da dokumentacija ,koja se dostavlja,bude kompletirana,sa pravilno navedenim prihvatljivim troškovima,kvalitetno urađen biznis plan,dostavljanje deklaracije o poreklu robe,ne postojanje sukoba interesa aplikanata i proizvođača,zadovoljenje propisane forme ponude i realno iskazani iznosi u ponudama.
Problem za potencijalne korisnike je i različit pristup ocenjivanju finansijske podobnosti korisnika između banaka i IPARD agencije,prilikom obezbeđivanja sredstava za investiranje u predmet zahteva.
Pre podnošenja zahteva,potrebno je proveriti mogućnost dobijanja potrebnih dozvola,koje se tiču izgradnje (dozvola za izgradnju,upotrebna dozvola...) da ne bi došlo do do nepotrebnih troškova,koji kasnije neće biti refundirani preko IPARD-a.Bitna stavka je i standardizacija same proizvodnje,odnosno uspostavljanje sistema određenih standarda koji su po predviđeni po nacionalnim i EU propisima.Naročito je potrebno ispuniti standarde koji se tiču zaštite životne sredine,zaštite bilja i dobrobiti životinja.
Osnovni preduslov za uspešnu realizaciju preojekta je finansiranje,što znači da je potencijalni korisnik sposoban da sam finansira predmet investicije i da dobrim poslovni planom predstavi svoje aktivnosti koje će dovesti do pozitivnih ekonomskih efekata proizvodnje na gazdinstvu.
PSSS Kruševac
Dipl.ing AE Zoran Starinac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.908 sekundi
Powered by Kunena Forum