IPARD III program

Više
07 avg 2020 23:04 - 07 avg 2020 23:06 #42272 od Zdravković Zorica
U cilju što efikasnije pripreme IPARD III programa, za period 2021-2027, predstavnici relevantnih institucija uveliko razmatraju različite teme, između ostalih i predlog budućih mera.

Ono što se u vezi budućeg programiranja sa sigurnošću zna jeste da će državama kandidatima za članstvo u EU biti na raspolaganju set od 13 mera. Novina u odnosu na IPARD II program su Mera 12 – Finansijski instrumenti i Mera 13 – Inovacije i transfer znanja. Ostale mere odnose se na: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava - Mera 1, Podršku uspostavljanju proizvođačkih grupa - Mera 2, Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva - Mera 3, Agroekološko-klimatske mere i meru organske proizvodnje - Mera 4, Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, LEADER pristup - Mera 5, Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu - Mera 6, Diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja - Mera 7, Unapređenje obuka - Mera 8, Tehničku pomoć - Mera 9, Savetodavne službe - Mera 10 i Podizanje i zaštitu šuma - Mera 11.
Na svakoj državi je da kroz analizu potreba sagleda koje bi od ponuđenih mera imale najbolje efekte i opredeli se za njihovu akreditaciju.

Važno je naglasiti da će značajno mesto u IPARD III programu imati mladi poljoprivrednici, organska proizvodnja i sve investicije koje su u saglasnosti sa zelenom agendom, što se kod pojedinih mera ogleda kroz dodatni intenzitet pomoći za investicije mladih poljoprivrednika, investicije u planinskim područjima, investicije iz oblasti organske proizvodnje, cirkularne ekonomije, upravljanje otpadom i otpadnim vodama i investicije u obnovljive izvore energije.

Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju
Last edit: 07 avg 2020 23:06 by Zdravković Zorica.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.551 sekundi
Powered by Kunena Forum