Javni poziv za IPARD meru M3 za preradu poljoprivrednih proizvoda

Više
31 dec 2019 09:47 #39857 od Cvetković Gordana
Raspisan je Treći javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.
Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme i mehanizacije.
U prihvatljive troškove spadaju:
Opšti troškovi: troškovi za pripremu projekta i tehničke dokumentacije, troškovi izrade studija o proceni uticaja na životnu sredinu, troškovi pripreme dokumentacije za IPARD podsticaje (konsultantske usluge); troškovi pripreme studija izvodljivosti i ostalih studija vezanih za projekat/biznis plan.
Građevinski radovi: pripremni radovi, rušenje i demontaža, zemljani radovi betonski radovi, armirano-betonski radovi, instalaterski radovi, stolarski radovi, zidarski radovi, izolacioni radovi, krovnopokrivački radovi, gotove konstrukcije i elementi, protivpožarni rezervoari i hidrantske mreže.
Zanatski radovi: limarski radovi, stolarski radovi, bravarski radovi, staklorezački radovi, gipsani radovi, podne i zidne obloge, kamenorezački radovi, keramički radovi, podopolagački radovi, molerski radovi i tapaciranje, fasadni radovi.
Instalaterski radovi: elektro-instalacioni radovi, vodovodni i kanalizacioni radovi, gasne instalacije, instalacije centralnog grejanja, instalacije protivpožarnih rezervoara i hidrantske mreže.
Pejzažni radovi i prilazni putevi: uređenje eksterijera, izgradnja unutrašnjih puteva, potporni i zaštitni zidovi, asfaltiranje.
Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa i voća i povrća, jaja i grožđa. Novina od ovog javnog poziva jeste da su uključeni sektor prerade grožđa (vinarije) i sektor prerade jaja. Zahtev za odobravanje projekta može se podneti samo u okviru jednog sektora za jednu ili više investicija.
Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 5.412.941.299 dinara, a visina podsticaja je 50%, odnosno 60% prihvatljivih troškova za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.
Minimalan iznos podsticaja koje korisnik može da ostvari u okviru svih sektora je 10.000 evra, dok je maksimalni podsticaj u okviru sektora voća i povrća, sektora mesa, jaja i grožđa milion evra, dok u sektoru mleka korisnici mogu da ostvare podsticaj i od dva miliona evra.
Rok za podnošenje zahteva je do 24.02.2020. godine.
Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava
i nalaze se u aktivnom statusu, i to:
1. preduzetnik;
2. privredno društvo;
3. zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.
Prolaženje kroz IPARD procedure nije jednostavno, ali nije ni neizvodljivo. Kako bi potencijalni korisnici IPARD podsticaja ispoštovali neophodne minimalne procedure, najbolje je da se potencijalni korisnici IPARD podsticaja dobro informišu o tome šta treba uraditi pre podnošenja prijave na IPARD, kako izgledaju pripreme za terenske kontrole, odobravanja i isplate investicije.
Unapredite uslove poslovanja, podnesite zahtev za IPARD podsticaje.

Gordana Cvetković, mast. inž. polj. za zaštitu bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.419 sekundi
Powered by Kunena Forum