Korisnici IPARD podsticaja za Meru 3 , investicije i iznosi podsticaja

Više
06 dec 2019 11:37 #39442 od Stefanović Živko
Korisnici IPARD podsticaja za Meru 3 , investicije i iznosi podsticaja

Potencijalni korisnici IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva ( Mera 3) su privredni subjekti (preduzetnici, mala i srednja privredna društva, zadruge), koji su registrovani u agenciji za privredne registre, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalno , nalaze se u aktivnom statusu i nad kojima nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije.
Svaka investicija koja će biti predmet zahteva za odobravanje projekta može da se sastoji od prihvatljivih i neprihvatljivih troškova. Prihvatljive investicije i troškovi u okviru Mere 3 su: izgradnja , građenje, dogradnja ili poboljšanje (rekonstrukcija, sanacija ili adaptacija) nepokretne imovine u skladu sa zakonom , kupovina nove opreme, mašina i mehanizacije, uključujući kompjuterske programe koji omogućavaju proizvodne procese; opšti troškovi; troškovi nastali za konsultantske usluge, studije izvodljivosti i ostale usluge za pripremu, pribavljanje, odnosno izradu dokumentacije za ostvarivanje prava na odobravanje projekata kao i ostvarivanje prava na odobravanje isplate IPARD podsticaja. Prihvatljivi trošak je trošak nastao u svrhu nabavke robe, radova ili usluga i mora da se odnosi na isplate koje izvrši podnosilac zahteva, odnosno korisnik IPARD podsticaja .
Iznos IPARD podsticaja, odnosno udeo javne podrške (iznos koji je pokriven od strane EU i nacionalnog kofinansiranja) u prihvatljivim troškovima investicije utvrđuju se u iznosu od 50% od vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost, dok ostatak sredstava korisnik mora da obezbedi iz sopstvenih izvora ili iz kredita poslovnih banaka . Za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, IPARD podsticaji utvrđuju se u dodatnom iznosu od 10%. Vrednost prihvatljivog opšteg troška ne može preći iznos od 12% od vrednosti prihvatljivih troškova predmetne investicije.
Korisnik IPARD podsticaja ostvaruje pravo na IPARD podsticaje, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, za sektor mleka u iznosu od 10.000 do 2.000.000 evra i za sektor mesa, sektor voća i povrća, sektor jaja i sektor grožđa u iznosu od 10.000 do 1.000.000 evra.”.

Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.inž.
PSSS”Poljosavet”Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.425 sekundi
Powered by Kunena Forum