Razvoj seoskog turizma uz podršku IPARD programa

Više
09 apr 2019 17:18 #37050 od Panić Radiša
РАЗВОЈ СЕОСКОГ ТУРИЗМА УЗ ПОДРШКУ ИПАРД ПРОГРАМА
Одмор на селу, или сеoски туризам, представља привремну промену места боравка, која углавном подразумева долазак становништва урбаних средина у просторно пејзажну и здраву средину. Данас, када многа деца из великих градова, нису никада видела уживо краве ,коње,овце ,патке и друге домаће животиње, сеоски туризам представља одличан начин да се упознају са животом на селу,природним богатством села, са културом и традицијом тог краја. Главни мотиви због којих туристи долазе у села су природа и културна наслеђа, а наша села обилује тим богатствима.
Да би се створили што бољи услови за бављење сеоским туризмом, побринули су се Министарство пољопривреде и Европска Унија. Током 2019. године очекујемо Јавни позив за Меру 7, која се односи на диверсификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања, односно развој сеоског туризма.
Циљ ове мере је развој пословних активности и отварање нових радних места, побољшање квалитета живота на селу, а све у циљу останка на селу ,у првом реду младих. Висина подстицајних средстава за оне који се определе да улажу у сеоски туризам је 65% од укупно прихватљивих трошкова, а износ подстицајних средстава од 5000 евра , па до 300.000 евра, стим, да корисник ових средстава може максимално искористити 400.000 евра у оквиру ИПАРД програма. Корисници ових средстава могу бити , регистровани пољопривредници или чланови пољопривредног газдинства који се баве пољопривредним и непољопривредним активностима на селу, микро и мала приватна правна лица, која су основана или раде у руралним -сеоским подручјима, као и она која су основана изван, а инвестиција се налази у руралним подручјима. Да би, као корисници могли да остваримо средства, морамо бити регистровани у складу са Законом о туризму, доказати да смо измирили обавезе по основу јавних прихода, а одобрену инвестицију морамо користити наменски најмање 5 годима.
Уколико нисмо измирили обавезе, потрудимо се да то урадимо пре објављивања Јавног позива, будимо спремни, јер сеоски туризам подстиче развој примарне пољопривредне производње, доприноси очувању здраве животне средине, старих заната, подстиче запошљавање и останак младих на селу, а може променити и социо-економску слику целог села.

Радиша Панић
ПССС Ваљево

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.323 sekundi
Powered by Kunena Forum