Prihvatljive investicije i troškovi Mera 3 IPARD2 programa

Više
26 dec 2018 10:21 #35503 od Ristić Igor
Svaka investicija koja će biti predmet zahteva za odobravanje projekta može da se sastoji od prihvatljivih i neprihvatljivih troškova. Prihvatljive investicije i troškovi u okviru Mere 3 utvrđeni su u Listi prihvatljivih investicija i troškova (Prilog 1 Pravilnika i Prilog 1 ovog Vodiča).
Investicije i troškovi koji će biti prihvatljivi u toku određenog poziva biće precizirani u samom tekstu svakog javnog poziva. Prihvatljive investicije se određuju prema meri, prema sektoru i prema tipu (izgradnja, oprema, mehanizacija).
Prihvatljive investicije i troškovi u okviru Mere 3 su: -
izgradnja (izgradnja, građenje, dogradnja) ili poboljšanje (rekonstrukcija, sanacija ili adaptacija) nepokretne imovine u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja –
kupovina nove opreme, mašina i mehanizacije, uključujući kompjuterske programe koji omogućavaju proizvodne procese –
opšti troškovi - troškovi nastali za konsultantske usluge, studije izvodljivosti i ostale usluge za pripremu, pribavljanje, odnosno izradu dokumentacije za ostvarivanje prava na odobravanje projekata kao i ostvarivanje prava na odobravanje isplate IPARD podsticaja

Prihvatljivi trošak je trošak sprovođenja finansirane aktivnosti (nastao u svrhu nabavke robe, radova ili usluga) i mora da se odnosi na isplate koje izvrši podnosilac zahteva, odnosno korisnik IPARD podsticaja. Dokazuje se računima i drugim računovodstvenim dokumentima u skladu s važećim propisima. Prihvatljivi trošak se izračunava kada se od ukupnog iznosa prihvatljive investicije odbije iznos neprihvatljivih troškova, u koje spada i porez na dodatu vrednost (PDV). Navedeni troškovi smatraju se prihvatljivim do tržišne vrednosti imovine, u skladu sa propisom kojim se propisuje metodologija za utvrđivanje referentnih cena investicija za obračun IPARD podsticaja.

Igor Ristić, mast. inž. polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.467 sekundi
Powered by Kunena Forum