Fusarium Spp. na kukuruzu

Više
30 sep 2022 22:32 #52417 od Jovanović Živorad
Fusarium Spp. na kukuruzu

Najznačajnije bolesti klipa kukuruza prouzrokuvane su od strane gljiva iz roda Fusarium. Simptomi na klipu su u obliku buđi i zavisno od soja gljive, mogu biti od bele do ljubičaste boje. Pojavljuju se bilo gde na klipu, a najčešće gde je došlo do napada insekata. Prouzrokuje i truljenje stabla ali znatno ređe.
Gljiva preživljava na biljnim ostacima (kukuruz i druge trave). Sa zaraženih biljaka infekcija se prenosi sporama koje se šire vetrom ili kišom. Spore padaju na svilu (koja je najosetljivija) ili stablu. Zrna oštećena od strane insekata su veoma osetljiva na infekciju. Zaraza na klipu zahvata pojedinačna zrna ili grupe zrna. Kod ranije zaraze može da dovede do potpune truleži, kada se micelija širi i na komušinu i kočanku.
Po berbi, ako je procenat vlage veliki, bolest nastavlja sa razvojem i u skladištu. Pri nižim temperaturama, u toku zime, usporava se njen razvoj.razvoj.
Mere zaštite se ogledaju u preventivnim merama zaštite i primenom adekvatne agrotehnike. Sejati otporne hibride, obezbediti optimalne uslove vlažnosti zemljišta, đubrenje prilagoditi plodnosti zemljišta. Pre skladištenja očistiti skladišta. Odbaciti zaražene klipove i u skladišta unositi samo zdrav kukuruz, sa optimalnim procentom vlage.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.253 sekundi
Powered by Kunena Forum