Mere za pravilno skladištenje i čuvanje kukuruza

Više
30 sep 2022 20:58 #52408 od Nevzatović Jelena
Mere za pravilno skladištenje i čuvanje kukuruza

Dobro skladištenje vrlo malo može da poboljša kvalitet loše robe, ali loše skladištenje značajno može da smanji kvalitet dobre robe. Skladištenje i čuvanje kukuruza posle berbe je veoma odgovoran zadatak. Priprema skladišnog prostora pre unošenja zrna u prostor za čuvanje zahteva niz preventivnih mera.
Kada se zrnasti proizvodi čuvaju na gazdinstvima poljoprivrednih proizvođača često štetočine u objektima za skladištenje mogu prouzrokovati velike gubitke kao i dalje smanjenje kvaliteta čuvanih žitarica.
Uskladištene proizvode napadaju: insekti, glodari i ptice.
Kod naših poljoprivrednika najzastupljeniji način čuvanja je u objektima izgrađenim od drvenog materijala koje popularno nazivamo ambari.
Kako čuvati uskladistene žitarice?
Od velikog značaja su preventivne mere, odnosno, sprečavanje pojave štetočina.
Pre unošenja žita u prostor za čuvanje neophodno je:
- Isprazniti skladište odnosno ambar, izneti ostatke prošlogodišnje žetve, naročito ako su i minimalno zaraženi i ako je bilo štetočina. Stare zalihe moramo odvojiti da ne bi došle u dodir se novim zalihama, a to je najbolje izvesti prebacivanjem u drugu prostoriju koja nema nikakvih fizičkih kontakata sa prostorijom u koju ćemo skladištiti rod iz ovogodišnje žetve.
- Zatim moramo dobro očistiti prostoriju, ne samo površno, već svaku pukotinu i šupljinu jer se tu mogu zadržati štetočine. Pukotine pre unosa novog roda obavezno zatvoriti gitom, gipsom ili nekim drugim materijalom pogodnim za ovakvu namenu. Po mogućnosti zidove ofarbati nekom uljanom bojom ili glatkom masom, pod očistiti, a sa plafona i zidova odstraniti paučinu ako je ima.
- Prostor za čuvanje zrnastih proizvoda treba da bude bez oštećenja i otvora kroz koje mogu ući glodari i ptice. Prozori moraju biti zastakljeni da dobro prijanjaju uz okvire i da se otvaraju zbog provetravanja, postaviti mrežu na prozore, a vrata takođe da dobro prijanjaju uz okvir kako bi se sprečio ulazak štetočina.
- Sprečiti vlaženje poda (ulazak vode ispod vrata ili kroz prozore), vlaženje zidova upotrebom dobre izolacije i vlaženje preko krova (prokišnjavanje), jer i manje povećanje vlage pogoduje razvoju gljiva koje smanjuju kvalitet uskladištenih proizvoda.
- Isprskati sve površine objekta insekticidima namenjenim za tu namenu.
Ovaj se postupak naziva vlažna dezinsekcija i obavlja se u praznim prostorijama pre unosa poljoprivrednih proizvoda. Ako radimo dezinsekciju magacina sa zrnastom robom unutra, moramo robu prekriti da bi se sprečio direktan kontakt sa insekticidom kako ne bi insekticid kasnije bio prisutan u namirnicama.
Prilikom primene svakog insekticida treba se držati uputstva za primenu.
Prilikom unosa žitarica u objekat za čuvanje obavezno vršiti pregled i kontrolu, redovno pratiti vlažnost i temperaturu u objektu.
Uskladišteni zrnasti proizvodi bi trebalo da sadrže najviše 13 % vlage i da se čuvaju na temperaturi nižoj od 20 stepeni.

Jelena Nevzatović
PSSS Poljosavet doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.275 sekundi
Powered by Kunena Forum