Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)

Više
28 sep 2022 13:38 #52288 od Mujakić Dejan
Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)
Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) je poreklom iz tropskih i suptropskih krajeva a kod nas se nastanila 2007 godine. Javlja se u usevima paprike, paradajza, krompira, boranije, soje, kukuruza i u zasadima voća. Kod nas je uglavnom prisutna u baštama, okućnicama, ekstenzivnijim usevima i zasadima ali ima potencijal širenja na velikom broju gajenih biljaka. Polifagna je i hrani se biljnim sokovima.
Odrasli insekti su zelene boje, dugi oko 15 mm, ženke su krupnije. Polažu buretasta jaja na naličju listova u gomilicama, koja su u početku bela a razvojem dobijaju narandžastu nijansu. Štete pričinjavaju larve i odrasle stenice koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Na mestima uboda na plodovima dolazi do promene boje a u unitrašnjost se javljaju grudvice, dolazi do preranog sazrevanja, smanjene veličine i težine ploda i takvi plodovi gube tržišnu vrednost.
Odrasli insekti u jesen traže skloništa za zimu i često ulaze u kuće i stanove a u svrhu odbrane ispuštaju neprijatan miris koji nije opasan za čoveka.
Od nepesticidnih mera značajne rezultate daje:
- Puštanje Trissolcus basalis parazitoidne ose iz porodice Platygastridae.
- Setva ranih sorti da bi se izbegao napad
- Setva ranih sorti kao mamac pored useva koji kasnije sazrevaju ili gde će biti pušteni korisni organizmi koji će se tretirati
- Korišćenje barijera (veštačkih i prirodnih)
- Suzbijanje korova u voću je dalo dobre rezultate
- U baštama i okućnicama mogu se ručno skupljati
Primena prestcidnih mera je otežana jer napad stenica je najjači u vreme sazrevanja plodova, ne može se ispoštovati karenca i nema registrovanih insekticidia. Najbolje rezultate pokazali su insekticidi na bazi bifentrina i deltametrina. Prilikom korišćenja hemijskih mera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.388 sekundi
Powered by Kunena Forum