BAKTERIOZNA PLAMENJAČA KRUŠKE(Erwinia amylovora)

Više
28 sep 2022 13:34 #52287 od Mujakić Dejan
Bolest se proširila iz Severne Amerike u Evropu i uz kruškinu buvu predstavlja ograničavajući faktor proizvodnje kruške . Uslovi pojave kruškine buve i bakteriozne plamenjače su slični (porast, dobro zdravstveno stanje, prekomerno đubrenje itd.) a osnova suzbijanja je ravnoteža na nivou, stabla i ploda.
E. amylovora ima veliki infektivni potencijal a najpovoljniji uslovi za infekcije su u fazi cvetanja,. Izaziva sušenje cvetova, grana pa i celih stabala.
Karakteristični simptom na letorastu je "pastirski štap" i lučenje eksudata. E. amylovora se razvija na krušci, jabuci, dunji, divljim drvenastim biljkama kao što je glog. Kada su mladari inficirani u osnovi, donje lišće dobija braon boju do crne. Lišće može biti inficirano preko peteljke pa dolazi do obezbojavanja srednjeg sprovodnog suda što je praćeno tamnjenjem lateralnih sprovodnih sudova i tkiva koje ih okružuje. U proleće eksudati se pojavljuju na površini rak rana, neposredno pred završetak cvetanja.
Pre primarnih infekcija, bakterije mogu da se prenesu iz prezimljujućih rak rana do cvetova, spiranjem kišama ili prenošenjem insektima koje posećuju bakterijalni eksudat a kasnije cvetove.
Najčešći način prenošenja je pčelama radilicama koje posećuju cvetove, uzimaju kontaminirani polen ili nektar. Vremenski uslovi su značajni i određuju intenzitet širenja i jačinu pojave na cvetovima. Temperature između 18-27oC koje su praćene kišama i visokom vlažnošću u vreme cvetanja favorizuju infekcije. Mada bakterije primarno inficiraju cvetove preko prirodnih otvora. Oluja praćena jakom kišom i vetrom ili gradom je značajna za širenje infekcije u toku leta, što dovodi do jakih infekcija i širenja bakterioze. Inokulum za sekundarne infekcije može doći iz kapi eksudata inficiranih mladara ili plodova.
Porast mladara pospešuje rizik od infekcije, pa primena folijarnih hraniva sa naglašenim sadržajem azota, doprinosi širenju i intenziviranju pojave bakterioze. Dodatno, kod E. amylovora se koriste sanitetske mere uklanjanja rak rana što je obaveza pre kretanja vegetacije i u toku orezivanja kruške. Ako se kasni sa orezivanjem ili odstranjivanjem rak rana, makaze, testere i drugi alat obavezno treba dezinfekovati u Natrijum-hipohloridu rastvorenim sa vodom u razmeri 1:10. Inficirane grane treba seći najmanje 30 cm od vidljivih simptoma bolesti. Kod grana, u toku zimskog orezivanja seče se 10 cm od simptoma E. amylovora.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.286 sekundi
Powered by Kunena Forum