Jesenje prskanje voćaka sumporom i krečom

Više
28 sep 2022 10:04 #52271 od Stojanović Dušan
U toku je period kada se voćke pripremaju da uđu u period mirovanja. Trenutno lišće na većini voćnih vrsta počinje da menja boju i da žuti, a zatim i počinje da opada. Ovo je i faza kada dolazi do mikropovreda na voćkama prilikom opadanja lišća čime se stvaraju povoljni uslovi za prodor i infekciju brojnim patogena. S tim u vezi se javlja i potreba za hemijskom zaštitom gajenih voćnih kultura. Cilj jesenjeg tretmana voćaka pored navedenog je i da se smanji infekcioni potencijal patogena za narednu vegetacionu sezonu, a samim tim i smanje pesticidni tretmani u sledećoj godini.
Brojni patogeni i štetočine su ostale u voćnjaku u vidu prezimljujućih formi pa je potrebno izvršiti njihovo suzbijanje pre kretanja vegetacije. Prskanje u ovoj fazi treba obaviti sumporom i krečom.. Jako je bitno tretman obaviti pre kiše, a u fazi 2/3 opalog lišća sa biljke. Primenjuje se kod svih voćnih vrsta izuzev kajsije, leske i jagode koje su osetljive na ovaj tretman. Treba dobro okupati cele voćke prilikom tretmana.
Potrebni sastojci za 1000 litara rastvora:
1. 25 kg kvašljivog sumpora u prahu
2. 20 kg hidratisanog
Za primenu u toku vegetacije ovaj rastvor je moguće primeniti, ali u razblaženoj formi 4-5 puta u zavisnosti od biljne vrste.

Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.256 sekundi
Powered by Kunena Forum