Siva trulež grožđa

Više
23 jun 2022 09:20 #51150 od Stojanović Dušan
Siva trulež grožđa (Botrytis cinerea) je bolest intenzivnog uzgoja. Uslovljena je intenzivnim đubrenjem, bujnom lozom i osetljivim sortama, sa zbijenom i tankom pokožicom. Kod nas je naročito štetna na vinskim sortama, kod kojih smanjuje prinos, ili on može u potpunosti da izostane. Njena štetnost dolazi do izražaja u godinama sa dosta padavina u vreme sazrevanja grožđa, izazivajući trulež bobice ili čitavih grozdova. Pored smanjenog prinosa, siva trulež utiče na kvalitet grožđa i vina.

Sorte koje imaju bujnu lisnu masu sa tankom pokožicom su osetljivije na pojavu truleži. Sorte koje su veoma osetljive na sivu trulež su Chardonney i Italijanski Rizling dok su osetljive sorte Muscat Ottonel, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Slabo osetljive sorte vinove loze na ovu bolest su Cabernet Sauvignon i Merlot.

Gljiva prezimljava u pupoljcima odakle kasnije prelazi i inficira lišće. Prvi simptomi se mogu obrazovati i na mladom lišću i ostati u latentnom stanju sve do sazrevanja. U povoljnim uslovima simptomi mogu biti odmah vidljivi i na lišću. Gljiva može biti neaktivna zbog niskog sadržaja šećera i prisustva kiselina u bobici, a aktivira se prilikom omekšavanja bobica kada nivo šećera u bobicama dostigne 6–8%. Širenje infekcije potpomognuto je pojavom učestalih kiša, vetrom i rosom.

Mehanička oštećenja nastala usled ishrane insektima i pticama doprinose širenju zaraze. Kada se trulež pojavi kasnije tokom vegetacije, bolest se znatno teže može kontrolisati, zato što je štetna velika lisna masa koja onemogućava kvalitetno nanošenje fungicida i zaštitu vinove loze od ovog patogena.
Prve infekcije se najčešće ostvaruju pred kraj cvetanja, kada na opalim cvetnim kapicama gljiva naseljava grozd i ostaje da živi u tzv. saprofitnoj fazi. Tada gljivica nije parazit, već se hrani ostacima cvetova. Upravo ova faza vinove loze je ključna za suzbijanje sive truleži, te se mora preventivno prskati, da bi se smanjio potencijal zaraze. Bobice su otporne na sivu trulež od njihovog formiranja pa sve do šarka. Posle toga se njihova osetljivost naglo povećava. Grozdovi bivaju zaraženi preko epidermisa ili povreda. Trulež se brzo širi sa bobice na bobicu i za kratko vreme propada celi grozd. Bolest nastavlja razvoj i posle berbe u hladnjačama. Osnovni princip suzbijanja sive truleži je da se izbegnu povoljni uslovi za razvoj parazita. To se postiže primenom agrotehničkih mera, odgovarajućom ishranom i prskanjem fungicidima (botriticidima).

Mast. ing. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.460 sekundi
Powered by Kunena Forum