Suzbijanje korova u zasadima maline

Više
21 jun 2022 08:11 #51095 od Galović Branko
Корови често односе више рода него све болести и штеточине заједно. Мере за сузбијање корова у засадима малине у основи могу бити индиректне превентивне и директне мере.
У превентивне мере, чији је циљ да се спречи појава и ширење корова у засадима, спадају:
1) уништавање семена и вегетативних делова корова у земљишту пре садње малине;
2) чишћење садница од могућег присуства семена и вегетативних делова корова;
3) употреба искључиво добро згорелог стајњака;
4) одржавање пољопривредних машина и оруђа која се употребљавају у засадима и чистом стању; и
5) уништавање коровских врста у непосредној близини засада;
У директне мере спадају: агротехничке, физичке, хемијске и биолошке. У најважнијим малиногорјима код нас, корови се најчешће сузбијају применом механичких или хемијских мера, или комбинацијом ова два начина.
Механички начин сузбијања корова у суштини значи примену различитих агротехничких мера, као што су: плевљење и окопавање у реду ( 3-4 пута у току вегетације ) и редовно кошење, дрљање, фрезирање или тарупирање између редова ( по потреби ). Овакав начин сузбијања корова позитивно утиче на чување влаге у земљишту и ефикасније уношење минералних ђубрива у зону кореновог система.
У мањаим засадима (0,15 ха оријентационо) могуће је ефикасно сузбијање корова без примене хербицида, правовременим извођењем превентивних и агротехничких мера.
По правилу, не би требало употребљавати хербициде у засадима док се малина добро не укорени (2-3 године). Међутим, последњих година неки хербициди у мањим дозама употребљавају се одмах након садње. У оваквом случају са хербицидима у засадима малине треба бити опрезан и не употрбљавати их без предходне консултације са стручњацима из ове области.
У већим родним засадима, у којима предходно немогуће сузбити корове само механичким путем, добри резултати се постижу комбинацијом агротехничких и хемијских мера. У овом случају, хемијске мере би требало примењивати само у појасу ширине 0,50м са једне и 0,50м са друге стране реда, док су за остале делове засада довољне агротехничке мере, које су иначе неопходне због укупних потреба ове врсте воћака.
Упркос чињеници да се малина у нашој земљи гаји дуги низ година и на великој површини, веома мали број препарата је регистрован за примену у засадима малине.


дипл.инж. заштите биља Бранко Галовић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.377 sekundi
Powered by Kunena Forum