Bolesti korena i prizemnog dela stabla

Više
25 mar 2022 07:30 #49924 od Kostić Vladimir
Prouzrokovači bolesti korena, prizemnog dela stabla i uvenuće izazivaju fitipatogene gljive iz roda: Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp..
Simptomi koje prouzrokuju ove gljive su različiti, zavisno od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mesta infekcije, odnosno biljnog organa i spoljašnjih uslova. Rasad i mlade biljke mogu biti zaražene u predelu korenovog vrata, koji nekrotira i obolele biljke poležu i brzo propadaju. Pri zarazi korenovog vrata rasađenih biljaka uočava se mrka zona tkiva u prizemnom delu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Mrka nekroza se javlja i na gornjim delovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može da prodre i u lisku, što je ređa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pege, koje se vremenom povećavaju i suše.
Prouzrokovači uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja sprovodnih sudova stabla, obično u njegovom prizemnom delu, što se manifestuje mrkom bojom sprovodnog sistema na poprečnom preseku stabla.
Sve navedene vrste su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktibnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište pruža povojne uslove za razvoj vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, dok vlažno i toplo zemljište omogućava razvoj Rhisoctonia spp.
Za suzbijanje ovih patogena u zatvorenom prostoru, potrebno je izvršiti dezinfekciju zemljišta, vodenom parom, suvom sterilizacijom ili hemijskim putem. Korisno je vršiti drenažu zemljišta, izbegavati teška zemljišta i vršiti provetravanje.

Vladimir Kostić dipl. inž. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.197 sekundi
Powered by Kunena Forum