VIRUS ZADEBLJANJA NERAVA SALATE-PSSS Šabac Slavica Maksimović

Više
20 mar 2022 16:26 #49828 od Maksimović Slavica
Ovaj virus napada salatu i endiviju. Bolest se manifestuje već na mladim biljkama, ali su tek na odraslim zaraženim biljkama simptomi uočljivi. Liska izbeljuje u zoni oko nerava. Nervi liske su abnormalno zadebljali.
Virus koji prouzrokuje ove simptome prenosi gljiva Olpidium brassicae. Ona se održava u zemljištu, a može da opstaje i na korenu nekih drugih biljaka, odakle se zaraza prenosi na salatu.
Za ovu gljivu prenosioca Olpidium brassicae potrebno je dosta vode, zato se preporučuje samo neophodno zalivanje, ne preobilno. Mere borbe su i dezinfekcija zemljišnog supstrata u zaštićenom prostoru jer se salata obično gaji u plasteničkoj proizvodnji. Na ovaj način se suzbija prenosioc Olpidium brassicae. Ukoliko dođe do pojave simptoma na usevu preporučuje se primena rastvora fungicida a.m.fosetil – aluminijum zalivanjem. Zbog specifičnog načina delovanja, otpornost (rezistencija) parazitske gljive na ovaj preparat nije moguća. Preparati na bazi ove aktivne materije su pravi sistemični fungicidi, aktivna materija se brzo usvaja i prenosi sprovodnim sudovima u oba smera - i naniže i naviše. Zaštićena je cela biljka od korena do vegetacione kupe.
PSSS Šabac, Slavica Maksimović dipl.inž.zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.636 sekundi
Powered by Kunena Forum