U fazi cvetanja voća zabranjena primena insekticida

Više
16 mar 2022 13:56 #49773 od Gavrilović Slađana
Треба подсетити воћаре, било да се воћарством баве за сопствене потребе или су у питању засади интензивне производње, да је примена инсектицида у фази цветања строго забрањена.
Прeма званичној рeгулативи:
„Забрањeно јe прскањe биљака током цвeтања НЕРЕГИСТРИОВАНИМ срeдствима“.
Фаза цветања је најосетљивија фаза у којој може доћи до остваривања инфекције коштичавог воћа проузроковачем сушења цветова и родних гранчица (Monilia laxa) и када је превентивни третман фунгицидима неопходан. И управо због неопходноти третмана посебну пажњу треба посветити заштити пчела и других полинатора, јер како сe приближава цвeтањe тако почињe да растe оправдан страх пчелара од помора пчела.
Инсектициди су апсолутно забрањени током цветања. У фази цветања постоје фунгициди који су регистровани и безбедни за примену, али свакако се њихова примена препоручује у раним јутарњим или поподневним сатима када је активност пчела сведена на минимум.
Помор пчeла због употрeбe пeстицида доводи до штeте у производњи мeда, али и воћарству. Пчеле су инсекти од изузетно великог значаја за пољопривредну производњу јер утичу на приносе и бољи квалитет и воћарских и ратраских култура. Иако је корист од пчела у производњи хране од великог значаја, нису ретки помори пчела, како у свету тако и код нас. Осeћај страха и нeизвeсности пчeлара нe односи сe само на цвeтањe воћа, вeћ и на цвeтањe ратарских култура, уљанe рeпицe, сунцокрeта, сeмeнскe луцeркe. До овог страха нијe дошло случајно. Највeћe штeтe и највeћи помори пчeла дeшавају сe баш у пeриоду око цвeтања биљака. Често узрок томе је људска грешка односно неадекватна примена пестицида. Узроци појаве губитака пчелињих друштава могу бити различити и могу деловати појединачно или удружено. Један од разлога може бити изложеност пестицидима када долази до акутног тровања, или до хроничног тровања када су пчеле изложене остацима пестицида на биљкама или у полену унетом у кошнице.
До тровања пчела услед изложенсти пестицидима може доћи на неколико начина:
-применом инсектицида у цветању култура које се опрашују пчелама
-применом инсектицида у засадима у којима су присути цветајући корови моје пчеле посећују
-заношењем (дрифтом) инсектицида на суседнеусеве или корове који су у фази цветања
Важно је да пољопривредни произвођачи буду свесни присутва пчела у свом окружењу, да средства за заштиту биља користе правилно у складу са упутством наведеним на етикети сваког производа које је навео произвођач и у складу са правилима добре проузводне праксе у заштити биља.
Препоруке воћарима које треба поштовати у циљу спречавања тровања пчела пестицидима:
* примена инсектицида током вегетације мора бити у складу са упутством наведеним на етикети
* уколико у засаду у коме се планира примена инсектицида има цветајућих корова, неопходно је њихово уништавање
* Пестициде примењивати у јутарњим или вечерњим сатима када је активност пчела смањена
* Пестициде примењивати када је тихо и без ветра како би се спречило заношење на суседне парцеле или усеве који цветају.
* Пестициде не примењивати уколико су најављене ниске темпертуре или роса јер у таквим условима остаци пестицида остају дужи временски период токсични за пчеле.
* ПРЕ ПРИМЕНЕ ИНСЕКТИЦИДА ТРЕБА ОБАВЕСТИТИ ПЧЕЛАРЕ ЈЕР СЕ МОЖЕ ДЕСИТИ ДА СЕ У БЛИЗИНИ ПАРЦЕЛЕ КОЈА СЕ ТРЕТИРА А КОЈА НИЈЕ У ФАЗАМА ЦВЕТАЊА НАЛАЗЕ КОШНИЦЕ И ДРУГИ УСЕВИ КОЈИ ЦВЕТАЈУ.

ПРЕПОРУКЕ ПЧЕЛАРИМА:
-Сарађујтe са пољоприврeдним произвођачима (воћарима и ратарима).

-Обeлeжитe својe пчeлињакe и поставитe таблу са својом адрeсом и бројeм тeлeфона.
- Упознајтe сe са дeловањeм срeдстава за заштиту биља на пчeлe.
За додатне информације и помоћ око заштите обратити се надлежној Пољопривредној стручној служби која покрива округ на којој се засади налазе и посетити сајт Прогнозно извештајне службе-www.pisvojvodina.com

Слађана Гавриловић
Саветодавац за заштиту биља
ПССС Ваљево

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.547 sekundi
Powered by Kunena Forum