Belkisa Rabić / Zaštita bilja

Više
10 mar 2022 12:02 #49677 od Rabić Belkisa
UTICAJ NEPOVOLJNIH VREMENSKIH USLOVA KOD LESKE

Uzgoj i proizvodnja leske zavisi od uticaja abiotičkih faktora poput uticaja životne sredine i klimatskih uslova.
Prolećni mrazevi- u zasadima leske mogu ometati i prekidati oprašivanje, oštetiti pupoljke, letoraste i mlado lišće, oplodjene ženske cvetove kao i mlade grane. Zasadi leske koji se prostiru na većim nadmorskim visinama ( 500 m ) su često pogodjene prolećnim mrazevima.
Oštećenja izazvana olujom i gradom- se mogu desiti u bilo kom trenutku tokom sezone uzgoja leske. Veličina i intezitet grada odredjuju i veličinu nanete štet. Ukoliko se jake oluje praćene gradom dogode na početku sezone, nanete štete i posledice su znatno veće.
Posle štete nakon oluje i grada treba obaviti rezidbu oštećenih biljnih delova posle pojave grada, primeniti fungicide radi zaštite oštećenih grana i pukotina, zaštititi rane na stablu i granama odgovarajućom farbom radi zaštite od oboljenja.
Rizik od pojave bolesti i štetnih insekata- Oštećenja od grada, poput pucanja grana, pukotina na stablu i izdancima mogu napraviti pogodne uslove za ulazak i razvoj mnogobrojnih patogena. Pored toga što se oštećuje korenov sistem usled nedovoljne aeracije, pojava gljivičnih i bakterijskih oboljenja je favorizovana prekovremenom vlažnoću terena i vazduha.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.478 sekundi
Powered by Kunena Forum