Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

Više
22 feb 2022 21:49 #49394 od Mijatović Bojan
Na terenu koje pokriva PSSS Beograd, usevi ozime pšenice i ječma se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u fazi od početka bokorenja do faze 8 stablo vidljivo (21-28 BBCH). Usevi ječmova su u odmaklijim fazama. Vizuelnim pregledom useva pšenice nisu registrovani simptomi bolesti.

Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 5-10 % biljaka ,a na veoma ranim setvama i do 55% biljaka ima početne simptome ove bolesti.

Vremenske prilike su povoljne za razvoj ovog patogena, pa je preporuka redovan obilazak parcela i praćenje zdravstveno stanje useva ječma.

Mraz i jak vetar krajem januara, bez snežnog pokrivača, ostavili su posledice na usevima u vidu nekroze na vrhovima listova, kao i žućenje donjih listova, naročito na usevima ječma.

Prisustvo štetočina, lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae) na strnim žitima nije uočeno.
PSSS Beograd, zdravstveno stanje useva ozime pšenice i ječma, kao I druge informacije vezane za poljoprivredu možete pratiti na instagramu #psss.rs I facebooku www.facebook.com/PSSS-Beograd-104212197991969/ .

Izvor: PIS Srbija www.pissrbija.com
Za portal PSSS uredio Bojan Mijatović dipl.inž- zaštite bilja
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.549 sekundi
Powered by Kunena Forum