Gajenje i zastita cvekle

Više
30 dec 2021 10:26 #48616 od Manojlović Marko
Цвекла је биљка која поправља здравље и снага је за тело. Богата је минералима, угљеним хидратима, мастима, беланчевинама, витамином Б12. Kористимо је нарендану у салатама, киселимо је или цедимо за припрему сокова. Уколико имате простора у свом врту определите део површина за узгој цвекле, као главног или накнадног усева. Цвекла је веома стара повртарска култура, али се одувек сматра и значајном лековитом биљком.
Због релативно кратке вегетације може се производити као главни или као накнадни други усев. За производњу цвекле земљиште треба да је добро обрађено на дубину око 20-30 цм и добро припремљено са обезбеденом мрвичастом структуром.
Цвеклу не треба ђубрити стајњаком него само минералним ђубривима. Ђубри се са око 500 кг комплексног ђубрива формулације 15:15:15.

За летњу потрошњу цвекла се сеје почев од половине марта па до краја маја. За јесењу и зимску потрошњу и за прерађивачку индустрију цвекла се сеје у јуну или почетком јула. За рану производњу цвекла се може производити преко расада, при чему се расад производи у топлим лејама или у другим врстама заштићеног простора. За летњу потрошњу цвеклу треба сејати у више сетвених рокова да би се обезбедило сукцесивно пристизање и снабдевање тржишта младом и квалитетном цвеклом.
Цвекла се на малим површинама у баштенској производњи сеје у редове на размак 30-40 цм, а на већим површинама сеје се машински са размаком измеду редова 50-60 цм. Сетва се често обавља у четворо или петоредне траке где је размак измеду трака 60 цм, а измеду редова у траци 30-40 цм. Сетва се обавља на дубину 2-3 цм. За 1 ха потребно је 5-6 кг фино дорађеног семена.
У свету, а нарочито у САД па и код нас, постоје покушаји да се цвекла сеје веома густо како би се добили веома ситни коренови пречника 2-5 цм у циљу добијања мини цвекле и као такви цели коренови се маринирају. Након ницања у редовној производњи, цвеклу треба проредивати на размак 6-10 цм биљка од биљке. Проредивање је нужно извести јер се за сетву обично користе клубад из којих ниче више биљака.
После проредивања врши се медуредна култивација, наводњавање, заштита од штеточина и болести. Сузбијање корова у цвекли врши употребом хербицида који се користе и у шећерној репи. Производња цвекле као другог усева може се обезбедити само у условима наводњавања. Поред тога што је јако богата витаминима и минералима у последње време пољопривредни произвођачи истичу и да је доста исплатива за производњу јер на малим површинама даје јако велике приносе уз добре агротехничке и хемијске мере.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.345 sekundi
Powered by Kunena Forum