Zastita deteline

Više
30 dec 2021 10:24 #48614 od Manojlović Marko
Заштита детелине у зимским месецима подразумева третмане крајем фебруара и почетком марта. Проблем закоровљености у заснованој луцерки се најбоље решава зимским прскањем луцеришта, јер хербициди предвиђени за ту намену делују и преко земљишта штитећи усев луцерке у току целе сезоне. Ово прскање се изводи најчешће крајем фебруара или почетком марта месеца. Третирање се изводи када су температуре изнад нуле. Штетност закоровљености се огледа у томе што је проценат протеина смањен, чиме се снижава хранљива вредност таквог сена а продужава се време просушивања на њиви.
Такође, неки од ових корова у себи садрже гликозидне материје, које су отровне за домаће животиње. Из свих ових разлога, зимско третирање луцерке је веома корисна агротехничка мера. Заштита од корова при заснивању луцеришта се заснива на примени хербицида након ницања луцерке и корова. Од примене хербицида инкорпорацијом у пракси се одустало због фитотоксичности – лош утицај на пораст луцерке. Уколико је луцерка кренула са вегетацијом, количина примене се смањује. Предност хербицида примењених у овом периоду састоји се у томе што поред контактног деловања на коровске биљке, делују и преко земљишта штитећи усев луцерке у нешто дужем временском периоду.
У новооснованој луцерки за сузбијање корова може да се користи хербицид на бази бентазона у дози од 3 л/ха и то када је усев око 10-15 цм висине а широколисни корови до 2-4 листа. Поред наведених препарата може да се користи и Butoxon у дози од 3 л/ха, када је луцерка 10-15 цм висине. у младој заснованој луцерки. Kада је у питању сузбијање широколисних корова, најбољи резултат се постиже комбинацијом напоменутих активних материја.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.272 sekundi
Powered by Kunena Forum