Mikotoksini značaj vrste i štetnost

Više
29 dec 2021 23:13 #48592 od Onć Jovanović Eleonora
Globalna promena klime dovodi do pojave prouzrokovača bolesti plesnivosti koje mogu biti izvor mikotoksina na namirnicama. Mikotoksini su snažne kancerogene i mutagene supstance koje kroz životinje prelaze u namirnice za ljudsku ishranu što dovodi do hronične izloženosti ljudi. Akutna i hronična oštećenja zdravlja izazvana mikotoksinima nazivaju se mikotoksikoze. Za neke mikotoksine se pretpostavlja ili je dokazano da su kancerogeni za ljude.
Zagađenost mikotoksinima nastaje u različitim fazama rasta biljke, sazrevanja ploda, ili neodgovarajućeg skladištenja nakon žetve. Iako su tropski klimatski uslovi najpovoljniji za pojavu aflatoksina u žitaricama i orašastim plodovima, promene klimatskih uslova u vidu sve dužih perioda sa visokim dnevnim minimalnim temperaturama, dovode do povećanja rizika za pojavu mikotoksina i u umerenom pojasu.
Gljive iz rodova Aspergillus, Fusarium i Penicillium su najznačajnije plesni koje luče mikotoksine.
Najopasniji mikotoksini su: aflatoksin (uglavnom proizvodi plesan Aspergillus), deoksinivalenol, zearalenon, toksin T-2 i fumonizin (proizvodi plesan Fusarium) i ohratoksin i toksin PR (prozvodi plesan Penicillium). Poznato je još nekoliko drugih mikotoksina koji se povremeno javljaju i štetno utiču na životinje. Postoje stotine različitih mikotoksina koji se razlikuju po hemijskoj strukturi i uticaju na životinje. U prirodi je malo verovatno da će se u stočnoj hrani naći samo jedan mikotoksin - uvek se nalazi više njih u kombinaciji.
Stvaranje aflatoksina (plesan Aspergillus flavus) na kukuruzu potpomažu vrućina i suša koje su vezane za topliju klimu.
Plesni Fusarium najčešće pogađaju kukuruz, izazivaju truljenje klasa i stabljike i prouzrokuju biljnu šugu. Bolesti koje uzrokuje plesan Fusarium na kukuruzu češće se povezuju sa toplim uslovima prilikom formiranja svile, oštećenjima od strane insekata kao i vlažnim uslovima u kasnijim fazama razvoja. Kod pšenice, velika vlaga tokom cvetanja i posle cvetanja povezana je sa učestalijom pojavom mikotoksina.
Plesni Penicillium razvijaju se u vlažnim i hladnim uslovima, dok je nekima potrebno prisustvo manjih količina kiseonika.
Vidljivi znaci plesnivosti su nepouzdani dokaz kontaminiranosti hraniva mikotoksinima. Pri stalnoj izloženosti graničnim vrednostima dozvoljenih koncentracija mikotoksina teško su uočljivi simptomi bolesti životinja.

mr Eleonora Onć Jovanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.341 sekundi
Powered by Kunena Forum