Мрежаста пегавост листа јечма

Više
29 dec 2021 13:57 #48576 od Lazarević Kristina
Мрежаста пегавост листа јечма

Мрежаста пегавост листа јечма (Pyrenophora teres) је све чешћа болест јечма на нашим просторима. Почетни симптоми ове болести јављају се на лишћу у виду зеленкастих пега које се касније увећавају, издужују и мењају боју у бледо жуту, а потом и црну. На крају унутар црних пега се јављају тамне линије повезане у виду мреже, а око њих хлоротични ореол. Код неких осетљивих сорти, посебно пиварског јечма болест може да се развије и на класу, а семе добија тамну боју и смањује му се употребна вредност. Гљива се одржава на биљним остацима и на зараженом семену.
Мрежаста пегавост јечма се развија у условима високе релативне влажности и на темературама вишим од 8°Ц, а поред кише, на развој болести повољно утичу и магла или јутарња росеа. До заражавања клијанаца долази при нижим температурама, а оптимална спорулација гљиве је око 20°Ц. Дуги топли и сушни период зауставља ширење болести. Штете од ове болести могу бити и до 25 % услед смањења асимилационе површине биљке.
Уколико су симптоми мрежасте пегавости јечма присутни на више од 10% листова до фазе првог коленца треба урадити мере заштите фунгицидима. Уколико није достигнут овај праг, треба пратити даљи развој болести. Ширење симптома не треба пустити изнад првог листа другог коленца. Уколико се региструје 10% биљака са симптомима на првом листу другог коленца, неопходно је заштитити усев јечма.

Кристина Лазаревић, дипл. инж заштите биља

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.278 sekundi
Powered by Kunena Forum