Prisustvo glodara u voćnim zasadima

Više
28 dec 2021 13:02 #48534 od Lazić Zorica
Na terenu Zlatiborskog okruga vizuelnim pregledom, u pojedinim voćnim zasadima, registrovano je prisustvo aktivnih rupa od poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis).
Poljski glodari mogu naneti značajne štete ukoliko se prenamnože. Do njihovog prenamnoženja može doći usled različitih faktora, kao što su: povoljni klimatski uslovi (duga sušna i topla leta, blage zime), obilje izvora hrane u poljima, redukovana agrotehnika i dr. Brzo se razmnožavaju, posebno na neobrađenom i zakorovljenom zemljištu, međama i pašnjacima. Naročito velike štete mogu da prouzrokuju u mladim zasadima i rasadnicima i lošije održavanim zasadima.
U cilju kontrole populacije glodara proizvođačima se preporučuje održavanje higijene voćnjaka, odnosno uklanjanje svega što može poslužiti kao hrana i sklonište (zaostali opali plodovi, lišće, osušena trava i korovi,stajnjak koji nije unet u zemljište,…), kao i redovan obilazak voćnjaka radi utvrđivanja pojave i aktivnosti glodara.
Hemijske mere se preporučuju kada brojnosti aktivnih rupa pređe 10 po hektaru. Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem postojećih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko u sledećem obilasku rupe ponovo budu otkopane, ubrajamo ih u aktivne rupe.
Preporučuje se primena nekog od registrovanih rodenticida u vidu gotovih mamaka ili pravljenih mamaka na bazi cink-fosfida. Mamke treba postaviti po suvom vremenu, uz obavezno zatrpavanje rupa kako ne bi došlo do trovanja ptica i divljači.

Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.460 sekundi
Powered by Kunena Forum