Izmene i dopune Zakona o sredstvima za zaštitu bilja ("Sl.glasnik RS", br. 17/2)

Više
27 dec 2021 18:52 #48493 od Mujakić Dejan
Izmene i dopune Zakona o sredstvima za zaštitu bilja ("Sl.glasnik RS", br. 17/2) donose novine u primeni sredstava za zaštitu bilja a izmena člana 46 koja je navedena u tekstu upravo se odnosi na obaveze korisnika sredstava za zaštitu bilja.
Član 46. menja se i glasi:
Korisnik je dužan da primenu sredstava za zaštitu bilja i sve aktivnosti u vezi sa primenom sredstava za zaštitu bilja, kao što su rukovanje, skladištenje, transport i odlaganje, sprovodi pod uslovima i na način kojim se ne ugrožava život i zdravlje ljudi i životinja i životna sredina.
Korisnik je dužan da:
1) obavesti vlasnike parcela koje se graniče sa parcelom koju namerava da tretira sredstvima za zaštitu bilja najmanje 24 sata pre početka primene;
2) primenjuje sredstva za zaštitu bilja u skladu sa čl. 44. i 45. ovog zakona.
Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice koje koristi sredstva za zaštitu bilja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti, kao i u slučaju stavljanja svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište, smatra se profesionalnim korisnikom.
Korisnik koji koristi sredstva za zaštitu bilja na malim površinama (okućnice, bašte, vrtovi i sl.) na bilju ili proizvodima od bilja koje proizvodi za sopstvene potrebe, ne smatra se profesionalnim korisnikom.
Profesionalni korisnik, pored obaveza iz stava 2. ovog člana, dužan je i da:
1) redovno vrši podešavanje i tehničku proveru uređaja za primenu;
2) koristi uređaje za primenu koji su periodično pregledani u skladu sa ovim zakonom.
Ako se berba, odnosno žetva mora obaviti pre isteka karence, profesionalni korisnik je dužan da bilje, odnosno biljne proizvode, čiju berbu odnosno žetvu obavi pre isteka karence, skladišti odvojeno od drugog bilja, odnosno biljnih proizvoda i ne može ih staviti u promet kao hranu ili hranu za životinje dok se ispitivanjem ne utvrdi da je nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja u skladu sa propisom kojim se uređuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje.
U slučaju iz stava 6. ovog člana, profesionalni korisnik je dužan da vodi evidenciju o žetvi, odnosno berbi koje obavlja pre isteka karence.
Sredstvo za zaštitu bilja namenjeno profesionalnom korisniku može da kupuje i primenjuje fizičko lice koje ima sertifikat profesionalnog korisnika izdat u skladu sa ovim zakonom, kao i pravno lice, odnosno preduzetnik, koji ima zaposleno lice koje ima sertifikat profesionalnog korisnika.
Sertifikat profesionalnog korisnika izdaje Ministarstvo.
Sertifikat profesionalnog korisnika se izdaje licu koje je obučeno za bezbednu primenu, rukovanje, skladištenje, transport i odlaganje sredstava za zaštitu bilja.
Sertifikat profesionalnog korisnika se izdaje na period od pet godina i može se produžiti profesionalnom korisniku koji je nakon izdavanja sertifikata pohađao obuku po propisanom programu.
Ministar bliže propisuje program, način sprovođenja obuke i način provere znanja radi izdavanja sertifikata profesionalnog korisnika, kao i obrazac tog sertifikata.
Dejan Mujakić dipl.ing.z.bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.427 sekundi
Powered by Kunena Forum