DEZINFEKCIJA ZEMLJIŠTA-Zaštita bilja

Više
26 dec 2021 15:46 #48450 od Maksimović Slavica
Pod dezifekcijom zemljišta podrazumeva se izlaganje zemljišta ili hranljivog supstrata dejstvu fizičkih i hemijskih sredstava radi uništavanja štetnih organizama koji se u njima nalaze. Među ovim organizmima značajno mesto zauzimaju parazitne gljive, bakterije i virusi . Za dezinfekciju zemljišta koriste se vodena para, fumiganti ( aktivna isparljiva hemijska jedinjenja) i fungicidi sa kontaktnim načinom delovanja.
Kada se zemljište dezinfikuje vodenom parom i fumigantima, veliki uticaj na brzinu ponovne pojave parazita u zemljištu ima pored samoga sredstva i dubina tretiranja. Duboka dezifekcija je neophodna za suzbijanje mikroorganizama sa otpornim organima za konzervaiju koji su kako tako ravnomerno raspoređeni po celoj površini obradivog zemljišnog sloja., to je slučaj kod hlamidiospora, sklerocija, i drugih prezimljujućih organia Verticillium albo-atrum, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium oxysporum, Phomopsis sclerotioides i nekih drugih parazitnih gljiva.
Duboko tretiranje zemljišta je poterbno i za suzbijanje nematoda, kao i za uništavanje semena korova u oraničnom sloju, dok dezinfekcijom plitkog zemljišnog sloja suzbijamo samo neke parazite kao što su: Pythium spp., Rhizoctonia solani, Phytophthora spp.
Ponovo pojavljivanje parazita na dezinfikovanoim površinama javlja se dosta brzo, jer se nikada ne postiže potpuno uništavanje mikroorganizama u dezinfikovanom sloju. Oni se unose u dezifikovan prostor na razne načine, alatom obućom .. zato je važno dezinfekciju raditi i između dve proizvodnje ili bar jednom godišnje u smeni vodena para i fumiganti. Dezinfekcija vodenom parom ima prednosti u odnosu na dezinfekciju fumigantima jer ona ima širi tj.univerzalni spektar dejstva.

Savetodavac za zaštitu bilja u PSSS Šabac
Slavica Maksimović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.494 sekundi
Powered by Kunena Forum