Botrytis cinerea - siva trulež ploda

Više
10 dec 2021 14:19 #48243 od Vasiljević Svetlana
Prohladno i vlažno vreme u periodu cvetanja i sazrevanja ploda, kao i vlažni uslovi u toku zrenja i berbe pogoduju razvoju ovog oboljenja. Pomenuta gljiva napada sve nadzemne organe biljke, ali najveće štete pravi na plodovima maline, na kojima se simptomi zaraze uočavaju tek početkom zrenja. Zaraženi plodovi pokriveni su sivom navlakom koju čine spore gljive, pa plodovi trule i propadaju. Štete od navedenog patogena mogu da nastanu i u toku berbe, skladištenja, transporta i prodaje.
U cilju zaštite od sive truleži plodova u proizvodnji malina se preporučuje sledeće mere:
- Agrotehničke mere: u malinjaku obezbediti bolje provetravanje i osvetljenost redova, pravilna rezidba koja obezbeđuje smanjenje gustine redova, uništavanje korova, redovna berba (prezreli plodovi su osetljivi na infekciju), kao i uklanjanje zaraženih plodova i biljnih ostataka kako bi se smanjio infektivni potencijal patogena za narednu godinu.
- Hemijske mere: Fungicidne tretmane primenjivati od početka cvetanja, pa sve do 7 dana pre berbe u zavisnosti od vremenskih uslova. Preparatima na bazi a.m. fenheksamid, pirimetanil, ciprodinil.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.384 sekundi
Powered by Kunena Forum