Браон мрамораста стеница - Бранко Галовић

Više
08 dec 2021 08:03 #48191 od Galović Branko
Браон мрамораста стеница је нова инвазивна врста стеница у нашиј земљи,пореклом из Азије. Ова штеточина има висок потенцијал да постане економски значајна штеточина великог броја гајених кулатура (соја, кукуруз, парадајз, паприка, бораније, малине, бресква, шљива, винова лоза и др.). Ова стеница присутна је и на биљкама спонтане флоре и платана, у баштама и у близини насељених места, као и у екстензивним екстезивним засадима и усевима.
Одрасле јединке браон мраморасте стенице су смеђе боје, а могу се препознати по белим прстеновима на 4. и 5. чланку антена. Јаја су буретаста и полаже их у групицама од 28 комада на наличје листа. Ларве пролазе кроз пет развојних ступњева. Ноге, глава и груди су им црни, а боја тела варира у зависности од узраста ларве, од црвене до смеђе са бакарно-црвеним пегама.
Презимљава имаго, а стадијум ларве завршава се након пет ларвених ступњева. Након буђења у пролеће и доста дугог периода допунске исхране долази до парења и овипозиције. Период полагања јаја је такође дуг, од јуна до краја августа, при чему највећи број јаја бива положен на наличје листова. Младе, тек испиљене ларве држе се на окупу, да би тек након првог пресвлачења кренуле у активну потрагу за храном. Штете наносе током целе вегетације
Штете причињавају одрасле јединке и ларве сисањем биљних сокова из свих надземних делова биљака. Симптоми исхране на плодовима су ситни, округли убоди који касније прерастају у некротичне пеге. Нападнути плодови губе тржишну вредност, а у сличају јачег напада може доћи до опадања плодова и потпуног губитка приноса. Такође, места убода представљају улазне отворе за патогене проузроковаче различитих врста трулежи.
Попут већине стеница , и мрамораста стеница лучи непријатан мирис који је заправо одбрамбени механизам од природних непријатеља, због чега их птице углавном избегавају. Од природних непријатеља мраморасту стеницу највише угрожавају паразитоиди јаја из реда опнокрилаца (Hymenoptera), али и предаторске врсте стеница, грабљивих мува и гриња.
За сузбијање браон мраморасте стенице препоручују се превентивне ( механичке) и хемијске мере. Како ова стеница у јесен мигрира у насељена места ради презимљавања (куће, станове, терасе, шупе) и слична места у човековом непосредном окружењу, препоручују се мрханичке мере које подразумевају затварање рупа и отвора на објектима, постављање мрежа на вратима и прозорима како би се спречио улазак јединки у затворене просторе. Осим механичких превентивних мера у затвореним просторима не препоручује се употреба инсектицида.
Пошто у нашој земљи нема регистрованих инсектицида за сузбијање браон мраморасте стенице. Инсектициди из групе piretroida показали су добру ефикасност у сузбијању ове штеточине, али је њихова примена ограничена у фазама сазревања плодова због каренце, као и због њиховог штетног дејства на корисне организме. Произвођачима се препоручује обавезан преглед усева на присуство ове штеточине, и уколико се визуелним прегледом уочи присуство стенице, приликом избора инсектицида, предност треба дати препаратима на бази а.м deltametrina (Scatto) 0,3-0,7 l/ha у усеву паприке, парадајза , куписа; а.м.lambda-cihalotrina (Kozak) 0,2 l/ha у усеву бораније и купуса; а.м. hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin (Ampligo 150 ZC) 0,4 l/ha у усеву паприка, кукуруз и купуса.

Бранко Галовић, дипл. инж. заштитe биља

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.269 sekundi
Powered by Kunena Forum