PROUZROKOVAČ RAK-RANA JABUKE I KRUŠKE- Neonectria ditissima

Više
06 dec 2021 07:54 #48116 od Nišavić-Veljković Vesna
PROUZROKOVAČ RAK-RANA JABUKE I KRUŠKE- Neonectria ditissima
Fitopatogena gljiva Neonectria ditissima (sinonim Nectria galligena) može prouzrokovati značajne štete na jabuci i krušci. Dugi niz godina ovo oboljenje nije predstavljalo veći problem, jer se javljalo na nenegovanim i starim voćkama. Uvođenjem novih tehnologija gajenja, postaje jedno od važnijih oboljenja jabuke i kruške.
Bolest može biti posebno štetna u mladim zasadima gde u pojedinim godinama može doći do gubitka i do 10% stabala u prvih nekoliko godina osnivanja zasada. Ovo je naročito izraženo posle izuzetno vlažnih ili hladnih zima, u zasadima gde se koriste tzv. „knip sadnice“, sadnice sa prevremenim grančicama, jer su one slabije vitalnosti zbog slabije razvijenosti korena.
Simptomi se javljaju na letorastima i starijim delovima krošnje u vidu rak-rana. Rak- rane su u početku u vidu ulegnutih zona koje se povećavaju i postaju eliptične. Ivice rak rana nadrastaju okolno zdravo tkivo kore. Razvojem i širenjem, parazit zahvata granu prstenasto što dovodi do njenog sušenja. Na starijem drvetu širenje parazita je sporije i dalje širenje dovodi do formiranja izduženih rak rana. Formiraju se koncentričnih krugovi nalik na školjku. Ova gljiva izaziva i trulež plodova jabuke i kruške. Može se javiti pre berbe ili tokom skladištenja i dovesti do značajnih gubitaka na uskladištenom voću.
Gljiva prezimljava u rak ranama, na zaraženim delovima letorasta i drugim delovima krošnje. Infekcija se ostvaruje preko povreda i ožiljaka nakon opadanja lišća.Optimalni uslovi za razvoj ovog patogena su kada je jesen kišovita u vreme opadanja lišća.
Zaštita jabuke i kruške od ovog patogena, prvenstveno, je uklanjanje zaraženih delova kao osnovnog izvora inokuluma. Potrebno je ukloniti biljne delove na kojima su sitnije rak rane, dok veće rak- rane treba premazivati koncentrovanim rastvorom nekog od preparata na bazi bakra. Što se tiče hemijske zaštite, primenom fungicida za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti i krastavosti plodova istovremeno se smanjuje i napad ovog patogena. Uzasadima gde imamo pojavu ovog oboljenja, u jesen potrebno je obaviti jedno do dva tretiranja preparatima na bazi bakra u vreme opadanja lišća.

Vesna Nišavić Veljković, dipl ing.
PSSS Čačak

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.302 sekundi
Powered by Kunena Forum