Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera)

Više
09 nov 2021 12:39 #47842 od Rilak Slađana
Kukuruzna zlatica je jedna od najvažnijih štetočina kukuruza naročito prilikom gajenja kukuruza u monokulturi. Najveće štete nanosi larva hraneći se korenom ali i imago koji se hrani ostalim delovima biljke.
Veličina odraslih insekata varira od 4,2-6,2cm u zavisnosti od pola. Oba pola su žute boje ali se mužjak i ženka razlikuju u boji pokrioca. Kod mužjaka zadnja polovina krila je crna ili tamnije obojena, dok ženke imaju tri tamne paralelne pruge. Sve ove karakteristike ukazuju da je kod kukuruzne zlatice izražen polni dimorfizam. Jaja su ovalnog oblika bledo žute boje. Larva je bela, izduženog tela sa tamno obojenom glavom, dužine 1,3cm.
Kukuruzna zlatica ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu jaja u zemljištu na dubini od oko 10cm na parcelama gde se gajio kukuruz. Larve se pile od sredine maja, a različiti larveni stupnjevi se mogu sresti i do avgusta meseca. Odrasli insekti se javljaju od polovine jula do sredine oktobra. Ženka može da položi od 400-1000 jaja. Najveću plodnost imaju ženke koje se hrane polenom. Jaja polaže oko korena kukuruza ili u pukotinama zemlje u grupama. Tek ispiljena larva se u početku hrani korenovim dlačicama i žilicama, a kasnije primarnim korenom u koji se i ubušuje. Posledica ishrane na korenu je povijanje, odn. poleganje biljaka koje dobijaju izgled "guščijeg vrata". Larve mogu potpuno uništiti koren pa takve biljke poležu tokom jačih vetrova. Odrasle jedinke se hrane lišćem, polenom i svilom što utiče na smanjenje broja zrna u klipu.
U borbi protiv kukuruzne zlatice, najvažnija i najefikasnija mera je plodored jer je ova vrsta tipična štetočina kukuruza gajenog u monokulturi. Ranija setva je u praksi pokazala dobre rezultate jer biljke do momenta piljenja larvi već formiraju korenov sistem ali i završe fazu cvetanja pre pojave imaga. Izbor hibrida koji su dobro prilagođeni uslovima sredine u kojoj se gaje lakše podnose stresne situacije izazvane sušom i povećanom vlagom, pa samim tim bolje podnose napad kukuruzne zlatice. Primena insekticida je jedino ekonomski opravdana kada se kukuruz više godina gaji u monokulturi ili kod semenske proizvodnje i selekcije.
dipl.ing.zaštite bilja Slađana Rilak

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.332 sekundi
Powered by Kunena Forum