Kombinacija bakra i ureje u jesenjoj zaštiti voćaka

Više
03 nov 2021 08:17 #47787 od Stojanović Dušan
U toku je period kada se voćke pripremaju da uđu u period mirovanja. Trenutno lišće na većini voćnih vrsta počinje da menja boju i da žuti, a zatim i počinje da opada. Ovo je i faza kada dolazi do mikropovreda na voćkama prilikom opadanja lišća čime se stvaraju povoljni uslovi za prodor i infekciju brojnim patogena. S tim u vezi se javlja i potreba za hemijskom zaštitom gajenih voćnih kultura. Cilj jesenjeg tretmana voćaka pored navedenog je i da se smanji infekcioni potencijal patogena za narednu vegetacionu sezonu, a samim tim i smanje pesticidni tretmani u sledećoj godini.
Bakar je jedan od najrasprostranjenijih kontaktnih i preventivnih fungicida i baktericida koji deluje na patogene u ovoj fazi. Postoje sledeće aktivna materije na bazi bakra koje možemo naći na tržištu: Bakar oksihlorid, bakar oksid, bakar hidroksid, trobazni bakar sulfat i bakar sulfat. Za jesenji tretman se može koristiti bilo koja forma bakra sa napomenom da se primeni u maksimalnoj koncentraciji i dozi koja je propisana od strane proizvođača preparata za datu kulturu. Jako je bitno tretman obaviti pre kiše, a u fazi od 1/2 do 2/3 opalog lišća sa biljke.
Uz bakar se preporučuje dodatak 5% rastvor ureje. Kod jabuke, višnje i sorti šljive koje imaju problem sa rđom ovo treba da se uvede kao redovna praksa.
Nakon toga primeniti jesenje đubrenje mineralnim hranivima i sve zajedno uneti na dubinu od 15 – 20 cm u brazdama kao što se i inače radi u standardnom đubrenju voćaka.

Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.523 sekundi
Powered by Kunena Forum