Stigmina carpophila - šupljikavost lišća

Više
01 nov 2021 10:16 #47773 od Jovanović Živorad
Stigmina carpophila - šupljikavost lišća

Gljivica Stigmina ( Clasterosporium) carpophila napada koštičave vrste voća (trešnja, višnja, šljiva, breskva, kajsija). Simptomi napada se javljaju na listu, pupoljcima, mladarima i plodu.
Na listu se pojave crvenkaste pege sa tamno mrkom ivicom i hlorotičnim oreolom. Tkivo unutar pega odumire i ispada, pa list dobija rupičast izgled. Broj pega na jednom listu može biti čak do nekoliko desetina i u tom slučaju lišće opada. Kod oštećenih listova je smanjena fotosinteza. Ako se zaraza proširi na lisnu dršku dolazi do prevremenog opadanja lišća.
Na plodu kod višnje i trešnje gljivica prodire sve do koštice i dovodi do truljenja ploda. Kod kajsije i breskve pege su crvene boje. Kasnije plodovi dobijaju kraste i bradavice mrkocrvene boje. Ispod pega se formira plutani sloj kojim se sprečava prodiranje patogena. Veličina plodova se ne smanjuje, ali se gubi tržišna vrednost.
Na mladarima se javljaju pege kao i na listu. Iz pega na mladarima i pupoljcima se stvaraju rak rane sa smolom.
Patogen prezimljava u pukotinama na granama i pupoljcima. U proleće, posle produženog vlažnog vremena dolazi do klijanja spora i zaražavanja lišća i mladara. Optimalne temperature za širenje zaraze su od 15 do 27 ºC.
Kod suzbijanja prouzrokovača šupljikavosti lišća najbitniji period je jesen i proleće. Kada opadne više od 70 % lišća, zasade tretirati bakarnim sredstvima: akt.m. bakar oksihlorid (Bakarni oksihlorid 50, u konc. 0,75%) ili akt.m. bakar hidroksid (Funguran OH, Everest, u konc. 0,5%) ili akt.m. bakar oksid (Nordox 75 WG, u konc. 0,15%).

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.605 sekundi
Powered by Kunena Forum