Кукурузни пламенац

Više
30 sep 2021 14:37 #47531 od Ivanović Marija
Полифагна је и економски најзначајнија штеточина кукуруза. Насељава преко две стотине биљних врста, док штете наноси на око осамдесет.
На нашем подручју, током вегетације, региструју се две генерације. Женка након парења полаже јаја на наличју листа, у близини клипа, у виду јајних легала беле боје (20-50 јаја), на којима се пред пиљење уочавају црне главе ларви. Испиљене ларве хране се неколико дана на листу, а потом убушују у стабло или клип. Ларве прве генерације убушују се у стабло, док ларве друге генерације, поред стабла насељавају и клип. Штете настају прликом исхране и огледају се у смањењу приноса. Такође, стабло се лако ломи, што за последицу има отежану механизовану бербу. Исхраном ларви отварају се путеви различитим гљивама из родова Fusarium, Aspergillus, Penicillium, које у специфичним условима, стварају микотоксине. Исхрана оваквим, зараженим зрном, утиче негативно на здравље људи и животиња.
Кукурузни пламенац презимљава у стадијуму ларве у кукурузовини. У циљу борбе са овом штеточином потребна је примена комплетне агротехнике, са посебним акцентом на уситњавање и заоравање жетвених остатака. Овом мером смањује се бројност ларви које би у пролеће наставиле развој. Обавезан је плодоред културама које нису домаћини кукурузном пламенцу, а при избору хибрида предност треба дати онима који су из ранијих група зрења и који испољавају већу отпорност према овој врсти.
У току вегетације Прогнозно извештајна служба заштите биља, прати његову биологију и благовремено издаје препоруке за сузбијање. Праг штетности у меркантилном кукурузу износи 10% биљака са јајним леглима, а код семенског и кукуруза шећерца 5%. По постизању прагова штетности, а на почетку пиљења ларви, препоручује се спровођење третмана инсектицидима на бази а.м. hlorantraniliprol (Coragen 20 SC) или а.м. indoksakarb (Avaunt 15 AC) или а.м. hlotrantraniliprol + lambda-cihalotrin (Ampligo 150 ZC).
Важну улогу у биолошкој борби против штеточине имa паразитна осица из рода Trichogramma sp. Уколико су прагови штетности постигнути, а у усеву се уочава присутво паразитне осице и паразитираних јаја (црне боје), предност при сузбијању кукурузног пламенца треба дати препаратима на бази а.м. hlorantraniliprol, који не делује штетно на корисне организме.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.340 sekundi
Powered by Kunena Forum