Pegavost lista jagode

Više
29 sep 2021 12:19 #47471 od Manojlović Marko
Ovu bolest izaziva gljivica Mycosphariella fgararie. Ovaj parazit napada sve delove bokora, ali najcesce lisce. Simptomibolesti su sitne cr4vene ljubicaaste pege koje se uocavaju rano u prolece na licu liske. Pege se brzo povecvavaju i spajaju a tkivo unutar njih nekrotira i pri jacem napadu bolesti cela povrsina lista se susi, biljka slabi, novo lisce se brzo inficira, prinos se smanjuje, a plod je loseg kvaliteta. Intenzitet bolesti se potencira obilatijim padavinama.

Suzbijanje se pored koriscenja zdravog sadnog materijala izvodi tretiranjem fungicidima na bazi am kaptan pred cvetanje kao i nakon berbe bakarnim fungicidima. Pored ove javlja se i siva plesan plodova koja je ekonomski vrlo znacajna bolest, ona se manifestuje propadanjem plodova, cvetnih pupoljaka i rizoma. Bolest je posebno izrazena u godinama kad su u periodu cvetanja obilnije padavine pracene visokim temperaturama. Narocito napada ostecenje plodove. Suzbijanje treba sprovesti u periodu cvetanja i precvetavanjaprimenom specificnih fungicida na bazi a.m iprodiona. Efikasnosti suzbijanja znacajno
doprinose i agrotehnicke mere, kao sto je gajenje jagode na foliji ili prostirci. Takodje treba spreciti svako mehanicko ostecenje plodova.

Savetodavac za zastitu bilja
dipl.ing Marko Manojlovic

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.311 sekundi
Powered by Kunena Forum