Azijska voćna mušica

Više
28 sep 2021 13:32 #47411 od Đukić Ružica
Azijska voćna mušica(Drosophila suzukii)predstavlja značajnu štetočinu voćnih plodova-trešnje, jagode, maline, kupine, borovnice, breskve, šljive. U idealnim uslovima štetočina može imati 12-15 generacija. D.suzukii uglavnom prezimljava zimu u formi odraslih jedinki u zaštićenim sredinama. Ženke postaju aktivne nekoliko dana pre mužjaka kada su temperature iznad 100C. Optimalne temperature za razviće su od 20 do 300C. Na temperaturama preko 30ºC mužjaci postaju sterilni. U povoljnim uslovima može biti aktivna celu godinu.
Vinska mušica ploda je pokretna štetočina koja se može lokalno širiti letom, ali na veće udaljenosti širi se trgovinom oštećenih plodova To je štetočina voćnih plodova koji sazrevaju iimaju tanku pokožicu. Ženke nazubljenom leglicom zarežu pokožicu ploda i ispod pokožice polažu jaja. U plodovima u kojima su odložena jaja razvijaju se larve Jaja su bele boje.Ženka u proseku u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. U isti plod jaja može odložiti nekoliko različitih ženki vinske mušice.. Larve imaju belo, cilindrično telo, bez nogu. i nemaju oformljenu glavu. Postoje tri razvojna stadijuma larve, koji se odvija najčešće u plodu. Lutka je crvenkastosmeđe boje sa dve izrasline na kraju tela, dužine 2–3 mm. Lutke prolaze tri razvojna stupnja. Mogu se nalaziti u plodu ili na plodu.Mužjak je smedježut, sa crnim prugama na zadnjem delu i svetlocrvenim očima. Ima karakterističnu crnosivu pegu na vrh prozirnog krila.
Suzbijanje: Vrlo važno je skratiti period berbe , uklanjati korove redovno I vršiti redovnu kontrolu
plodova i ambalaže u kojoj se transportuje voće Ukloniti biljne ostatke što je više moguće - zakopati, uništiti, ne preporučuje se kompostiranje biljnih ostatakaVažno je postavljanje lovnih klopki sa mirisnim atraktantima. To mogu biti obične plastične flaše . Na flašama se napravi veći otvor i prekrije gazom , i par manjih otvora koji služe za uazak insekata. Kao atraktante koristiti crno vino i jabukovo sirće u razmeri 1.1 kao i par kapi deterdženta za sudove.Klopke se postavljaju na 1,5 m visine.
Hemijske mere borbe su dosta složene, usmerene su na suzbijanje odraslih jedinki.Kod proizvođača čiji su zasadi ugroženi od strane ove štetočine, a gde se berba očekuje u narednom periodu preporučuje se primena insekticida:a.m. cijantraniliprol u koncentraciji 0,075% (breskva) -7 dana karenca, ; a.m. lambda-cihalotrin u količini 0,2 l/ha (kupina) -7 dana karenca;a.m. deltametrin u količini 0,5-0,75 l/ha (remontantne sorte maline)- 14 dana karenca.
D. suzukii pričinjava direktne štete tokom perioda zrenja, ali i indirektne praćene pojavom truleži i propadanja plodova. Zbog toga, primenjujući insekticide sa kratkom karencom i povoljnim ekotoksikološkim svojstvima potrebno je primeniti i neke od fungicida, takodje, sa kratkom karencom Prilikom tretiranja koristiti veću količinu vode po jedinici površine zbog bolje pokrivenosti.
Savetodavac za zaštitu bilja
Ružica Đukić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.412 sekundi
Powered by Kunena Forum