Складишне штеточине

Više
27 sep 2021 20:49 #47373 od Lazarević Kristina
Складишне штеточине

Смештајем житарица у складишта, брига пољопривредних произвођача тек почиње, јер је ускладиштено жито предмет бројних штеточина, како птица тако глодара, инсеката и разних других штеточина. Неке од ових штеточина уништавају здраво зрно жита, а неке нападају већ оштећено зрно сломљено приликом комбајнирања и на тај начин драстично смањују његов квалитет и уништавају род.
Најважнији складишни инсекти који могу утицати на квалитет и количину ускладиштеног производа су: житни жижак, кукурузни жижак, житни моља, амбарев мољац и брашнени мољац.
Постоје две врсте мера борби: превентивне и директне
Што се тиче превентивних мера, неопходно је обезбедити одговаррајућу температуру и добро проветравање да би се спречила појава и развој штетних микроорганизама. Превентивно деловање подразумева и сузбијање штетних инсеката пре и током уношења у складишта као и хигијена и дезинсекција складишта.
Директне мере подразумевају примену хемијских средстава, а то су најчешће контактни инсектициди и фумиганти. За ову групу инсектицида је битно да имају добру испарљивост како и својим парама деловали на штетне инсекте и њихове ларве у скровитим местима где се не може приступити на другачији начин. Користе се препарати на бази активне материје пиримифос-метил, циперметрин или малатион.
Одржавање хигијене складишта веома је значајно за очување постигнутог приноса и квалитета ускладиштеног производа.


Кристина Лазаревић, дипл. инж. заштите биља

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.359 sekundi
Powered by Kunena Forum