Polifagne patogene gljive

Više
27 sep 2021 13:22 #47362 od Đukić Ružica
Polifagne vrste fitopatogenih gljiva
Bela trulež(Sclerotinia sclerotiorum)je nekrtrofni patogen prouzrokovač bele truleži . Parazitira na preko 400 biljnih vrsta, posebno na povrću i cveću Posebno su osetljivi suncokret, salata, kupus, paradajz, šargarepa itd. Uobičajeni simptomi su vodene pege na stabljikama, listovima, plodovima koji se šire i prekrivaju belom micelijom . Infekciji pogoduju visoke teperature i vlažni uslovi.Patogen se može zadržati unutar inficiranih biljnih tkiva i na tlu Kontrola: uništavanje biljnih ostataka, hemijska kontrola biološka kontrola
Verticiliozno uvenuće(Verticilium albo atrum) je rasprostranjeno širom sveta ali je najčešće u umerenim predelima.Napada na stotine biljnih vrsta. Najznačajnije su V.albo atrum i V. Dahliae .Mlade biljke postaju žute, crvene patuljaste i venu. Kod starijih biljaka dolazi do sušenja lista u obliku slova V . Na preseku se zapaža tamnjenje sprovodnog tkiva.Kontrola: dezinfekcija zemljišta, uništavanje biljnih ostataka, plodored, fungicidi , rezistentni varijeteti.
Crna pegavost listova i plodova(Alternarija alternata) Ova bolest napada lišće stablo.,i plodove.Obično se javljaju kružne pege na listovima Mnoge vrste produkuju toksine koji difunduju u tkiva domaćina. Parazit uglavnom inficira starija tkiva posebno napada biljke koje su oslabljene nekom vrstom stresa. Kod nas se najčešće javlja u paradajzu i paprici . Kontrola:korišćenje zdravog semena, uništavanje biljnih ostataka, plodored, primena fungicida, rezistentni varijeteti.
Fuzariozno uvenuće(Fusarijum oxysporum)Najviše se javlja u umerenim i toplim klimatskim uslovima. Prouzrokuje štete u proizvodnji paradajza , paprike, krompira, graška...Najveće štetese javljaju kad je zemljište toplo. Starije biljke žute i venu a sprovodni sudovi postaju smeđi . Izaziva i propadanje klijanaca.Kontrola: tretiranje zemljišta toplotom ili fumigacijom, rezistentni kultivari.
Poleganje rasada (Pythium spp.)Vrste Pythium mogu se naći u vodi i zemljištu širom sveta.Zaraženo seme ne klija , omekšava, tamni i dezintegriše se , klijanci propadaju. Kod starijih biljaka indukuju se lezije na korenu i stabljici rast usporava i ponekad biljke propadaju. Kontrola:drenaža zemljišta, primena fungicida.
Siva trulež(Botrytis spp.)rasprostranjena je kod mnogih vrsta povrća, voća,ukrasnih biljaka.Javlja se i na plodovima voća i povrća na poljima i u skladištima. Javlja se u slučaju povećane vlažnosti i napada uglavnom nežnije delove biljaka. Simptomi zavise od biljne vrste i delove biljke Kontrola: kontrola vlažnosti i temperature u zatvorenim prostorima, uklanjanje biljnih ostataka, primena fungicida.
Savetodavac za zaštitu bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.291 sekundi
Powered by Kunena Forum