Didymella applanata - prouzrokovač ljubičaste pegavosti izdanka maline

Više
22 sep 2021 09:39 #47249 od Ćirić Milena
Pegavost izdanaka maline prouzrokuje parazit Didymella applanata, gljivično oboljenje koje može naneti velike štete. Karakterističan simptomi su mrke do mrko ljubičaste pege oko pojedinačnih pupoljaka, a javljaju se sredinom, odnosno krajem leta. Pupoljci zahvaćeni ovim oštećenjima ne mogu da se razviju, odnosno imaju usporen rast u toku naredne vegetacije. Takođe podložniji su izmrzavanju u toku zimskih meseci u odnosu na zdrave pupoljke. Male mrke pege pojavljuju se uglavnom na donjim delovima izdanaka. Na lišću se oboljenje javlja u obliku mrkih pega, obično duž nerava. Zaražene liske otpadaju, a lisne drške ostaju na izdanku. Kora izdanaka koja je zaražena puca, cepa se i otpada.
Za suzbijanje ove bolesti najvažnije je da malinjaci ne budu gusto zasađeni, na položaju gde nema provetravanja, da ne budu zakorovljeni i da se rodni izdanci uklone iz malinjaka odmah posle berbe.
Najvažnija preventivna mera je prskanje bakarnim preparatima u jesen i rano proleće.
Zaštita u toku vegetacije postiže se prskanjem preparatima na bazi tebukonazola azoksistrobina, piraklostrobina, kombinacija piraklostrobina i boskalida, i drugi ( Akord, Quadris, Promesa, Queen, Signum i drugi).
Ako je intenzitet bolesti jači, onda treba prskati najmanje 6-7 puta, kako bi se sprečila sekundarna zaraza.
Milena Ćirić, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.293 sekundi
Powered by Kunena Forum