Suzbijanje korova na strništu

Više
06 sep 2021 11:23 #47006 od Jovičić Marinko
U ovom momentu je idealno vreme za suzbijanje korova jer imamo padavine koje će doprineti nicanje korova i bolje usvajanje herbicida.
Kada korovi budu u fazi intetzivnog porasta, poželjno je uraditi tretiranje neselektivnim (totalnim) herbicidima na bazi glifosata u količini 3 do 10 l/ha, u zavisnosti od vrste korova proizvođači mogu primeniti neki od preparata: Glifosav-480, Glifol, Pirokor, Bingo-480, Clinic, Agrokvatro, Glifomark, Roundap i drugi. Ako na strništu pored divljeg sirka ima i pirevine, palamide i poponca količina treba da bude veća do 8 l/ha. Preporučena količina vode je kao i kod ostalih herbicida koji se primenjuju folijarno 200-400 l/ha.
Tretiranu površinu strništa ne treba obrađivati 15 do 20 dana posle primene kako bi se herbicid što bolje transportovao preko lista do korena i rizoma.
Tretiranje bi trebalo izvoditi u večernjim časovima, kada je temperatura vazduha u opadanju. U tom periodu biljke otvaraju svoje stome i intenzivnije usvajaju aktivne materije. Ove herbicide treba primeniti kada je vreme mirno, bez vetra jer su oni neselektivni i uništavaju svaku biljku sa kojom dođu u kontakt.
Suzbijanje korova na strništu se preporučuje umesto česte pojave spaljivanja žetvenih ostataka što nanosi velike štete sa dugotrajnim posledicama. Spaljivanjem žetvenih ostataka gube se značajne količine organske materije, zagađuje atmosfera a takođe i uništavaju neki korisni mikroorganizmi u zemljištu.
Suzbijanjem korova na strništu smanjuje se brojnost korova za naredni usev, koji obično bude neka okopavina. Zahvaljujući ovoj meri u proleće naredne godine problem korova se često može rešiti samo jednim tretmanom nekim zemljišnim herbicidom.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.382 sekundi
Powered by Kunena Forum