Siva pegavost oraha - Gnomonia leptostyla

Više
03 sep 2021 13:50 #46994 od Rilak Slađana
Siva pegavost oraha je destruktivna i veoma rasprostranjena bolest oraha. U našim uslovima se redovno javlja svake godine i nanosi značajne štete jer direktno utiče na smanjenje prinosa. Prouzrokovač ovog oboljenja je gljiva Gnomonia leptostyla.
Prvi simptomi se javljaju na lišću već tokom maja meseca u vidu pega različitog oblika i veličine. Pege su u početku sitnije i svetlije boje oivičene tamnijim obodom, a kasnije se povećavaju i postaju mrke. Vremenom spajaju, lisna površina biva sasušena i dolazi do prevremenog opadanja lišća još u toku avgusta meseca. Na lastarima se takođe mogu javiti simptomi u vidu nepravilnih pega sa svetlijim centralnim delom i tamnijim rubom. Simptomi se javljaju i na plodovima u svim razvojnim fazama u obliku tamnih pega koje dovode do deformacija, zaostajanja u porastu i na kraju do prevremenog opadanja. Jezgro obolelih plodova postaje crno, suši se i nema upotrebnu vrednost.
Jake zaraze iznuruju biljku, smanjuju porast kao i prinos. Prevremeno opalo lišće smanjuje kondiciju voćaka što dovodi do izmrzavanja tokom zime.
Gljiva prezimljava na opalim zaraženim biljnim delovima na površini zemljišta ali i na zaraženim lastarima. Spore se tokom zime razvijaju u plodonosnim telima. U rano proleće se oslobađaju, raznose vetrom i kada dospeju na mlado lišće oraha vrše infekciju. Period infekcije može da traje od kraja aprila do kraja juna meseca. Optimalna temperatura za ostvarenje infekcije je 21℃ uz neprekidno vlaženje lista od 6 sati. Ukoliko relativna vlažnost vazduha padne ispod 98% infekcije se ne odvijaju.
U cilju suzbijanja prouzrokovača ovog oboljenja neophodno je preduzeti sve mehaničke i hemijske mere borbe. Sakupljanje, i spaljivanje opalog lišća i plodova tokom jeseni su dobra prevencija. Sve zaražene letoraste treba ukloniti rezidbom. Prvi hemijski tretman fungicidima obaviti po pojavi prvih pega u proleće, a ostale u većem ili manjem razmaku u zavisnosti od uslova za širenje bolesti preparatima na bazi bakra, kaptana, mankozeba, tebukonazola.

Slađana Rilak dipl.inž.zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.268 sekundi
Powered by Kunena Forum